Patru zile de manifestări în cadrul Zilelor municipiului Fălticeni

În perioada 17-20 iulie, Primăria şi Consiliul Local Fălticeni în parteneriat cu Consiliul Judeţean Suceava, Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Suceava, Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi şi cu sprijinul a numeroşi sponsori au organizat în perioada 17 – 20 iulie “Zilele Municipiului Fălticeni”.

Evenimentele pregătite pentru cele patru zile au fost dedicate tuturor categoriilor de consumatori ai actului de cultură şi divertismentului: lansări de carte, spectacole de muzică uşoară şi populară, activităţi religioase, competiţii sportive.

Joi, 17 iulie, Sala “Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă “Ion Irimescu” patru scriitori şi-au lansat ultimele apariţii editoriale: Alexa Paşcu – „Destin”,  prof. Mioara Gafencu – „Vintilă Şiadbei şi Haralambie Ciocan-Dimensiunile timpului”, Nicolae Cârlan – „Nicolae Labiş- Opera Magna”, Coca Maria Udişteanu – „Retrăiri”. 

Muzica populară a deschis seria celor patru zile de spectacole

Joi, pe scena din Piaţa „Nada Florilor” au evoluat Ansamblurile folclorice „Stejărelul” şi „Doruleţul” conduse de prof. Interpret Maria Tanasă precum şi cunoscuţi solişti de muzică populară din urbea de pe Şomuz dar şi din localităţile învecinate printre care s-au numărat Atomei Rareş, Patricia Aniculăesei, Ştefănel Onofrei, Iosefina Telescu, Apetrei Denisa, Iulian Aghiniţei, Larisa Nunvailer, Mihailov Andrei.

            Vineri, primii care au evoluat în cadrul spectaolului folcloric au fost membrii Ansamblului Folcloric din Boroaia după care ploaia torenţială căzută peste municipiul Fălticeni a dat o pauză de aproape o oră atât soliştilor cât şi spectatorilor care, cu greu şi-au găsit un loc unde să se adăpostească. Şi o parte din organizatori au trebuit să  părăsească Piaţa „Nada Florilor” pentru a interveni, apa inundând zona Gării Fălticeni, străzile 13 decembrie şi 2 Grăniceri. După ora 20,30 au susţinut recitaluri soliştii de muzică populară Alexandra Burlacu, Iuliana Condur şi Maria Lavina Chiriac. Trecerea la spectacolul de muzică uşoară din seara zilei de vineri au făcut-o trupele de dans de la Centrul Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” şi de la Clubul Copiilor Fălticeni.

            Spectatori au înfruntat ploaia pentru a o urmări pe Anna Lesko

Trupa germană Daggu Project i-a încântat pe fălticeneni prin muzica lor dar mai ales prin zecile de CD-uri pe care le-au aruncat către public în timpul concertului. Din dorinţa de a prinde măcar un CD, mulţi spectatori au ajuns în faţa gardurilor de protecţie din faţa scenei, unde au uitat de bunul simţ şi pur şi simplu s-au aruncat asupra discurilor, motiv pentru care jandarmeria şi Poliţia Locală şi-au întărit efectivele în această zonă.

Spiritele s-au calmat abia după ce Daggu Project a părăsit scena pe care imediat a urcat Paola. Prezenţa fălticenencei pe scenă a fost îndelung aplaudată iar melodiile cântate au fost bine primite de publicul care a înfruntat ploaia în aşteptarea recitalului Anna Lesko. Chiar dacă a plouat, fanii au fost în delir atât pentru melodiile interpretate, printre care s-au numărat „Ard în flăcări”, „Aniczka Maya”, „Ia-mă”, „Soarele”, au fost încântaţi de numeroasele ţinute pe care solista le-a schimbat în timpul show-ului şi de prestaţia celor două dansatoare şi a DJ-ului. Printre cei care au urmărit spectacolul Anna Lesko s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu şi deputatul Ioan Stan.

„Este o seară specială, este o seară cu adevărat frumoasă, în care ploia ne-a lăsat un pic în pace. Sunt zilele Fălticeniului, sunt foarte multe evenimente, am premiat şi olimpicii fălticeneni, sunt şi spectacole de înaltă ţinută, este şi foarte multă lume aşa cum ne-am obişnuit din anii precedenţi. Este o perioadă de sărbătoare şi sper ca toţi cei care au decis să petreacă câteva ore în Piaţa „Nada Florilor” să se simtă bine, să fie aprioape de oraş, de primar, de toţi cei care lucrează pentru ei”, a precizat Cătălin Nechifor, preşedintele CJ Suceava.

La finalul show-ului, Anna Lesko a stat aproape jumătate de oră lângă scenă pentru a da autografe şi a face fotografii cu fanii.

A treia seară de spectacole încheiată de Corina, Aura şi Anda Adam

Recitalurile de sâmbătă au fost deschise de Vraciu, un tânăr fălticenean care a urcat pe scenă împreună cu Ioana Anistoroae şi Dj Grim încântându-i pe cei prezenţi cu Fălticeni Underground dar şi cu câteva adaptări folclorice pe ritmuri de hip – hop. 

Primul Show de sâmbătă seara a fost făcut de Corina. Pe lângă prestaţia vocală, solista a realizat împreună cu cele două dansatoare, îmbrăcate în ţinute sexy care au făcut furori în rândul spectatorilor şi un spectacol de dans în care mişcările de pe scenă au atras ca un magnet, toate privirile.

Corina a încântat publicul cu melodii pop precum „Noi doi”, „Îmi place”, „Munky Funky”, „Pernele moi”, pe ritmurile celui mai recent hit, „Autobronzant”, dansând aproape toţi cei prezenţi în Piaţa „Nada Florilor”.

            După premierea a peste 100 de elevi cu rezultate deosebite la olimpiadele şcolare, pe scenă a urcat Aura, una dintre cele mai apreciate trupe de rock de la noi. Timp de o oră, Aura Danciulescu, o prezenţă feminină fermecătoare şi inedită în spectacolele rock din România, împreună cu Mihai Dănciulescu  – chitară, Cristian Tibi – bass şi Răzvan Stăicuţ – tobe au uimit publicul prin atmosfera creată, prin vocea puternică şi dăruirea cu care s-a implicat în realizarea spectacolului. Cu aripi sau fără, Aura a fost la înălţime nu numai prin cele 13 piese live, majoritatea de pe albuml “The Rock Chick”, ci şi prin faptul că una din piese a fost cântată pe schela scenei. În timpul concertului, în multe piese a fost antrenat şi publicul, iar un grup de dansatori de la Clubul Copiilor a urcat pe scenă alături de solistă.

            Ultimul recital al serii de sâmbătă a purtat semnătura Anda Adam. A fost un spectacol de ţinută, la sfârşitul căruia foarte puţini fani au putut obţine un autograf de la cunoscuta vedetă ori s-au putut fotografia cu ea. Anda Adam a venit la scenă cu câteva minute înainte de a începe spectacolul şi a plecat imediat după recital. Cântăreaţa a reuşit să facă mulţimea să fredoneze melodiile care au făcut-o celebră iar cei doi dansatori i-au determinat pe mulţi băieţi talentaţi să le încerce mişcările. În semn de recunoştinţă, în timpul spectacolului fiind lansate mai multe lampioane care au  luminat cerul.     

Peste 80 de kilograme de peşte a fost capturat la concursul de pescuit

Manifestările programate sâmbătă au început cu concursul de pescuit. La oras 5,00 aproape 100 de pescari de la instituţiile publice din Fălticeni şi Suceava şi de la partidele politice reprezentate în Consiliu Local Fălticeni au fost prezenţi pe Iazul Şomuz pentru a trage la sorţi standul în care vor pescui şi pentru a-şi pregăti undiţele şi momeala. La ora 6,00 a fost dat startul întrecerii, care a durat pana la ora 11,00, fiecare echipaj fiind format din 3 pescari fiecare având cel mult 2 undiţe.

„Am venit cu plăcere. Am prins câţiva cărăşei şi doi bibani. Contează mai mult atmosfera, mai ales că aici este <Nada Florilor>, deci ne amintim de Sadoveanu, de liniştea apelor, de modul cum se relaxa marele scriitor. Asta ne determină să fim mai apropiaţi de natură, rezultatul concursului de pescuit fiind mai puţin important. Este mai mult un moment de socializare”, ne-a declarat pescarul celui mai mare rac, prof. Constantin Bulboacă.  

Pe primul loc s-au situat pescarii de la Trezoreria Fălticeni cu 8,6 kilograme de peşte pescuit, pe locul II cei de la Primăria Fălticeni cu 7,8 kilograme de peşte iar pe locul III echipa PSD cu 5,94 kilograme, toţi fiind răsplătiţi cu diplome, medalii şi cupe din partea  organizatorilor, şi cu un borş de peşte.

Cel mai mare peşte a fost prins de pescarii Partidului Conservator, 1,76 kilograme, urmaţi de cei de la Colegiul Naţional Nicu Gane, care au prins un peşte de 1,73 kilograme şi Departamentul IT Suceava cu un peşte de 1,55 kilograme.

Cel mai mic peşte a ajuns în undiţa pescarilor de la Şcoala „Mihail Sadoveanu”, imposibil de cântărit, fiind şi singurul prins de acestă echipă, cel mai mare rac a fost prins de Constantin Bulboacă din echipa PNL, al doilea rac ca greutate aparţinând echipei Poliţiei Municipiului Fălticeni, fiind şi singura captură a acestora. 

În total, concurenţii au capturat peste 82 de kilograme de peşte, care potrivit regulamentului a fost eliberat. Juriul concursului a fost format din prof. Vasile Buduşanu şi inginerul Liviu Grigoraş, şef fermă Şomuz 1.

„Domnul inginer Liviu Grigoraş, şeful de fermă de la Pescoliv nu a vorbit cu peştii să nu tragă. Ei au fost foarte prietenoşi cu dumneavoastră, capturile fiind pe măsură. De aceea am decis ca şi cupele să fie de dimensiunea majorităţii peştilor prinşi de dumneavoastră. Din ce am văzut la iaz, au fost scule de peste un miliard de lei vechi dar capturile nu sunt nici de un milion de lei”, a precizat primarul Cătălin Coman înainte de festivitatea de premiere.

Procesiune de Sfântul Ilie

Duminică, 20 iulie, după Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi din protopopiatul Fălticeni, la biserica cu hramul „Sfântul Ilie“ din Fălticeni , a avut loc,  pentru al nouălea an consecutiv, un pelerinaj cu racla în care se află fragmente din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion, oferită în dar de IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Procesiunea desfăşurată cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a pornit de la Biserica „Sfântul Ilie”, prima oprire fiind în dreptul Spitalului Municipal din Fălticeni, unde s-au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, soborul de preoţi s-a rugat pentru toţi locuitorii oraşului, iar în faţa Primăriei Municipiului Fălticeni pentru cei ce conduc urbea de pe Şimuz şi judeţeul Suceava. Procesiunea a continuat pe Aleea Pietonală spre Catedrala „Învierea Domnului”, unde s-au citit rugăciuni pentru cei adormiţi în cimitirele Fălticeniului. Baldachinul în care se aflau sfintele moaşte a fost purtat pe umeri de patru enoriaşi ai parohiei „Sfântul Ilie”.

Evenimentul religios s-a bucurat de prezenţa autorităţilor locale şi a deputatului Ioan Stan. În timpul pelerinajului, acompaniat de prapuri, cruci şi toacă, s-au intonat cântări specifice, iar preotul paroh Tudorel Neculau i-a binecuvântat pe credincioşi cu apă sfinţită.

"La iniţiativa preotului trecut la cele veşnice Teodor Marian, în urmă cu 9 ani s-a făcut prima procesiune în oraşul Fălticeni, odată cu primirea în dar a părticelelor din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. Prin acest pelerinaj, consider că am făcut o mărturisire de credinţă, cerând mijlocire sfinţilor în nevoile şi necazurile noastre", ne-a spus  preot paroh Ionel Marian.

După ce au revenit la Biserica „Sfântul Ilie”, credincioşii s-au închinat la sfintele moaşte, iar la final a fost organizată o agapa frăţească.

De la ora 17,00, tot la Biserica „Sfântul Ilie“ s-a oficiat într-o atmosferă de rugăciune şi de emoţie sfântă „Nunta de aur” pentru 35 de familii care împlinesc anul acesta 50 de ani de căsnicie. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.