Profesorii de educaţie fizică şi sport din întreaga ţară s-au întâlnit la Fălticeni cu inspectorul general din cadrul ministerului Educaţiei

În perioada 9-11 septembrie, Colegiul Naţional “Nicu Gane” din Fălticeni găzduieşte Consfătuirea naţională a inspectorilor şcolari de educaţie fizică şi sport din ţară, manifestare organizată de Ministerului Educaţiei Naţionale în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Deschiderea lucrărilor a avut loc marţi, 9 septembrie, la ora 18, în Amfiteatrul Colegiului “Nicu Gane”, alături de cei 40 de inspectori şcolari de profil din România fiind prezenţi inspectorul general M.E.N, prof. dr. Alin Cătălin Păunescu, inspectorul general Gheorghe Lazăr şi primarul Cătălin Coman.

„Ca în fiecare an, Minsiterul Educaţiei Naţionale, organizează la începutul anului şcolar consfătuirea cu inspectorii de specialitate. Ne face o deosebită plăcere atunci când Inspectoratul Şcolar Judeţean îşi îndreaptă privirea şi către aria curriculară educaţie fizică, sport şi sănătate. Noi suntem acea arie curriculară care întotdeauna pune probleme, sau cei care vor să demonstreze că sunt probleme în sistem se uită către educaţia fizică. Şi celelalte arii curriculare sunt foarte importante dar educaţia fizică şi sportul este cea mai importantă pentru că vorbim de sănătatea populaţiei şcolare. Avem probleme foarte multe de discutat aici şi foarte grele, începând cu noile programe şcolare, cu noua viziune a Ministerului Educaţiei Naţionale vis- a- vis de locul şi rolul educaţiei fizice în sistemul  de învăţământ românesc dar şi despre relaţia educaţie fizică şi sport cu organizaţiile neguvernamenatale. Faţă de celelalte discipline sau arii curriculare noi avem foarte multe acorduri şi protocoale de colaborare cu organizaţii neguvernamentale care vin şi ne sprijină  financiar şi material activităţile pe care noi le desfăşurăm în timpul anului şcolar”, ne-a declarat prof. dr. Alin Cătălin Păunescu, inspectorul general M.E.N.

Miniterului Educaţiei Naţionale a ales ca loc de desfăşurare a consfătuirii naţionale,  municipiul Fălticeni

Primarul Cătălin Coman s-a arătat onorat pentru faptul că, pentru prima oară, conducerea Minsiterului Educaţiei Naţionale a ales ca loc de desfăşurare a acestei consfătuiri municipiul Fălticeni.

„La Fălticeni sportul şcolar şi sportul de performanţă este iubit, este apreciat, avem rezultate. Astea în „defavoarea” mea şi a bugetului local pentru că sunt obligat să fac foarte multe investiţii în şcoli. Fiecare şcoală gimnazială şi fiecare liceu au baze sportive foarte bine puse la punct, investiţii pe care nu le-am fi reuşit şi fără sprijinul Inspectoratului Şcolar. Împreună cu inspectorul şcolar de specialitate, care îmi este şi tată am reuşit să aducem la Fălticeni câteva concursuri şcolare foarte importante. Rolul administraţiei locale în tot ceea ce înseamnă învăţământ, deci şi educaţie fizică şi sport, este foarte important, nu pot să mă las de meserie, şi mă bucur că noul inspector de educaţie fizică este tot din Fălticeni, un om de calitate care poate sprijini învământul, educaţia fizică şi sportul şcolar”, a spus primarul Gheorghe Coman.

Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, a mulţumit prof. Gheorghe Coman pentru întreaga activitate desfăşurată în inspectorat, acesta îndeplinind timp de 12 ani, cu dăruire şi eficienţă, funcţia de inspector şcolar într-un domeniu atât de dinamic şi atât de competitiv, în care judeţul Suceava s-a remarcat, an de an, prin rezultate de excepţie.

„Regret că plecat la pensie, cât a fost la Inspectorat a făcut lucruri minunate şi a ţinut cont de tot ceea ce am hotărât. A acordat un interes deosebit acestei ramuri educaţionale. Obiectul se numeşte educaţie fizică şi dacă se numeşte educaţie hai să facem educaţie fizică. Eu am recomandat de fiecare dată profesorilor noştri ca în timpul activităţii din cadrul orelor de la şcoală şi la întrecerile care se desfăşoară, să pornească de la educaţie, de la eliminarea înjurăturilor, a loviturilor din teren din timpul competiţiilor. Copilul trebuie să ştie de mic că nu are voie să faulteze, să înjure, să facă lucruri neplăcute şi să respecte cu stricteţe regulamentul unei competiţii.

Celălat lucru legat de educaţie fizică pe care îl consider foarte important, copiii să înveţe că mişcarea trebuie  făcută pe parcursul întregii vieţi. O mişcare făcută permanent înseamnă sănătate”, a precizat prof. Gheorghe Lazăr.

Sportul şcolar şi sportul şcolar de performanţă

În cadrul consfătuirii de la Fălticeni au  fost discutate aspecte legate de sportul şcolar şi în special aspecte legate de sportul şcolar de performanţă. S-au mai purtat discuţii despre desfăşurarea procesului de învăţământ în anul şcolar 2014 – 2015, a fost prezentat raportul de activitate a inspectorul general M.E.N, prof. dr. Alin Cătălin Păunescu, calendarul activităţilor şi competiţiilor sportive pentru anul şcolar care începe luni. Un alt capitol al discuţiilor a constat în prezentarea unor aspecte de bună practică şi a mai multor tipuri de activităţi “cu priză” la elevi desfăşurate în judeţe şi au fost făcute propuneri pentru desfăşurarea în mai bune condiţii a activităţilor organizate la nivel naţional pe diferite domenii de activitate.

Tematica dezbaterilor a mai cuprins analiza anului şcolar încheiat, activitatea de educaţie fizică şi sport din învăţământul de masă, rezultatele olimpiadelor naţionale ale sportului şcolar, activitatea cluburilor sportive şcolare.

„Aceste întâlniri ar trebui să le avem împreună cu directorii cluburilor sportive şcolare şi liceeelor cu program sportiv, pentru că discutăm şi depsre performanţă. Acest lucru nu se poate produce din cauza lipsei fondurilor necesare deplasării la aceste tipuri de activităţi”, a concluzionat inspectorul general M.E.N, prof. dr. Alin Cătălin Păunescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.