„Luarea deciziilor şi Leadership” la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni

Sâmbătă, 22 noiembrie, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din municipiul Fălticeni, a avut loc o sesiune de formare având ca temă „Luarea deciziilor şi Leadership” organizată de şcoala gazdă împreună cu reprezentanţi ai Consiliulul Judeţean al Elevilor Suceava (CJES) şi profesori formatori din judeţ.

La activitate au participat aproape 30 de elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”,  de la Grupul Şcolar Dolhasca şi Grupul Şcolar Liteni, în calitate de reprezentanţi ai Consiliilor Şcolare şi participanţi la proiecte derulate în licee cum ar fi G.C.R.S. şi Euroşcola, printre invitaţi numărându-se prof. Sofrona Mara Perţa, formator în Consiliul Naţional al Elevilor, prof. Luminţa Corbu, de la Clegiul „Nicu Gane” iar din partea Consiliului Judeţean al elevilor au participat Ciprian Ungureanu, prim vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor  şi Adrian Puha, reprezentantul departamentului de educaţie formală şi nonformală CJE.

„M-am bucurat să ajung la Fălticeni și să găsesc acolo o mână de oameni frumoși care doresc să se implice și să rezolve problemele pe care le-au întâmpinat în Consiliul Școlar de-a lungul anilor. Colegiul Național „Nicu Gane” are norocul să aibă un adevărat Birou Executiv, o echipă care este convisă că va schimba ceva doar dacă este unită, cu planuri mari și care iese din zona de confort de câte ori este nevoie”, a precizat Ciprian Ungureanu, prim vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor.

Îniţiativa organizării activităţii de formare de la Fălticeni i-a aparţinut lui Dimitrie Cielecki, preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor de la Colegiul Naţional „Nicu Gane”, şi s-a bucurat de susţinerea conducerii Clegiului “Nicu Gane”. După declaraţia făcută de preşedintele CJES, Tudor Găitan la alegerile pentru Biroul Executiv al CJES, care a spus că vrea să continue proiectele pe care le-a început în Rădăuţi, acolo având loc prima activitate de acest gen, Dimitrie Cielecki şi-a propus să intensifice activitatea Consiliului Elevilor din Fălticeni, să invite tineri de la celelalte licee cu care să se înceapă o colaborare, astfel încât să devină toţi o echipă.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a iniţiat şi facilitează, prin Consiliile Judeţene ale Elevilor şi cu sprijinul reţelei de formatori CNE, participarea elevilor, membri activi în Consiliile Şcolare şi/sau Consiliile Judeţene ale Elevilor, la urmăoarele module de training: Comunicare interpersonală, Lucru în echipă, Managementul conflictelor, Luarea deciziilor şi Leadership, Autocunoaştere şi dezvoltare personală, Dezvoltare organizaţională, Managementul proiectelor, Relaţii publice şi comunicare, Argumentare şi oratorie.

“Din cele 9  module de formare din CNE, noi am ales modulul „Luarea deciziilor şi Leadership” pentru că  majoritatea suntem la început de drum în Consiliul Elevilor şi consider că este o temă foarte importantă pentru activitatea noastră în următorul an”, ne-a declarat Dimitrie Călin Cielecki, preşedintele Consiliului Şcoar de la Colegiul Naţional “Nicu Gane”.

Printre temele abordate de elevi împreună cu profesoara Mara Perţa s-au numărat Bariere în comunicare; Tipuri de decizii şi etape în luarea deciziilor; Strategii de luare a deciziilor; Profilul leaderului; Leader vs. Şef; Modele de leadership; Modul de argumentare şi dezbatere. „Ştiinţa apare sub diverse forme în orice domeniu de activitate şi este nevoie de ştiinţă pentru a susţine în public o opinie, a susţine pe baza unor argumente solide ceva  în care tu crezi cu adevărat. Arta persuasivităţii se învaţă dar se şi moşteneşte. Sunt anumite tehnici care trebuie urmărite pentru a fi mult mai persuasiv şi să poţi analiza mult mai clar opiniile celorlalţi. Asta învăţăm noi la cluburile de dezbateri. Nu este suficient a da din gură, ci este necesară o structură a argumentelor astfel încât să putem susţine o idee sau să putem contraataca. Conform unui studiu majoritea oamenilor nu pot susţine un discurs în faţa unei săli pline deoarece sunt timoraţi sau nu au obişnuinţa de a vorbi în public. Dezbaterile academice oferă un cadru competitiv din care poţi să înveţi cum să structurezi coerent un discurs, cum să  eviţi anumite erori de argumentare dar şi cum să vorbeşti cu bun simţ”, ne-a spus Andrei Tofan, reprezentant al unuia din grupurile de dezbateri de la Colegiu Naţional “Nicu Gane”.

Pe lângă activitatea curentă din cadrul Consiliului Elevilor, motivaţia de a participa la toate sesiunile de formare şi capacitatea de a valorifica ulterior competenţele formate prin training, întâlnirea de sâmbătă a avut ca scop stimulearea unui comportament democratic între elevi, iar ca obiective practicarea dezbarerilor academice în mod cât mai constant, formarea unui stil oratoric pentru elevii de liceu, cunoaşterea reciprocă între elevi şi dezvoltarea unor atitudini benefice în comportamentul elevilor prin preluarea modelului unor personalităţi marcante.

Pentru anul şcolar în curs elevii de la cele trei colegii din municipiul Fălticeni şi-au propus să vină cu o abordare nouă în educaţie, care să dea roade în ceea priveşte îmbunătăţirea comunicării între elevi şi profesori şi celelalte instuţii implicate în actul educaţional prin formarea unui Consiliu Local al Elevilor din zona Fălticeni, cunoştinţele despre ledearship şi modul de luare a deciziilor fiind doar un început în acest proiect.

Cu ajutorul antrenorilor voluntari şi a formatorilor din Consiliul Naţional al Elevilor se va forma o echipă locală care va conştientiza problemele, îşi va asuma responsabilităţi şi va găsi soluţii prin forţe proprii, astfel încât vocea elevilor să fie auzită şi încurajată să vină cu soluţii. Pentru a lucra bine în Consiliul Local al Elevilor este nevoie de încredere, deschiderea pentru colaborare, apreciere, sprijn şi asumarea responsabilităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.