Guvernul Olandez desfăşoară activităţi de informare pentru cei ce doresc să muncească în această ţară

Ambasada Olandei la Bucureşti şi Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Suceava au organizat la Fălticeni, joi, 4 decembrie, o întâlnire de informare şi de diseminare a informaţiilor destinate tuturor celor interesaţi de un loc de muncă în Olanda.

Au fost prezenţi Geert Jan Buisman – secretar 2 în cadrul Ambasadei Olandei, responsabil regional al reţelei de consilieri, afaceri sociale, Rodica Cărăuşu – consilier afaceri sociale în cadru Ambasadei Olandei, primarul Cătălin Coman, Simona Sofroni – director adjunct al AJOFM Suceava, Carmen Avram – consilier EURES (Reţeaua serviciilor publice de ocupare europene), reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Constantin Balauseac – şeful CL Fălticeni al AJOFM Suceava, Ion Filoteanu – reprezentantul patronatelor, Claudia Suseanu, Laurenţiu Tomescu, Gabriel Matei – directorii celor trei colegii din Fălticeni, Mihai Moisoiu – inspector în cadrul Centrului Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, şi aproape 20 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Muncitorii trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile înainte de veni în Olanda

Discuţiile s-au axat pe rolul important al informării prealabile, din surse oficiale, în perspectiva obţinerii unui loc de muncă în această ţară, mesajul dat celor 3 milioane de persoane plecate să lucreze în afară fiind: „Dacă pleci fii sigur că te-ai informat bine”.

„Suntem dintr-o ţară în care multe persoane din Europa de Est vin să lucreze, este foarte bine pentru economia noastră dar în acelaşi timp sunt şi câteva îngrijorări. Inspecţia muncii de la noi şi alte instituţii publice descoperă faptul că uneori persoanele venite din afară nu primesc aceleaşi drepturi pentru muncă la fel ca olandezii. Salariile sunt uneori mai mici, nu au vacanţe sau zile libere, uneori e vorba de prea multă muncă sau condiţii proaste de locuit. Sunt probleme pe care Guvernul nostrui vrea să le rezolve. dar credem că o parte din aceste probleme pot fi prevenite. De ajutor ne este dacă oamenii sunt informaţi înainte să plece spre Olanda. Oamenii semnează în România un contract şi când ajung în Olanda situaţia este alta pentru că oamnii nu au citit sau nu au înţleles prevederile contractului sau au ajuns în Olanda pe baza unei persoane care le-a promis că le va aranja totul. Guvernul Olandez a decis să desfăşoare activităţi de informare în afara Olandei, de aceea Ambasada are o persoană care se va ocupa de informare privind munca în Olanda, tocmai pentru pentru ca oamenii să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile înainte de veni în Olanda, să fie plătiţi la justa valoare a muncii lor, să-şi valorifice studiile. Scopul nu este să atragem cât mai multe persoane în Olanda ci le spunem celor care au decis să plece din România să fie informaţi bine”, a declarat Geert Jan Buisman.

            Muncipiile Suceava şi Fălticeni principalii furnzori de forţă de muncă din judeţ pentru Olanda

Rodica Cărăuşu, responsabil cu relaţiile de muncă la Ambasada Olandei a precizat că Ţara Lalelelor nu este o ţară favorită ca destinaţie de muncă pentru români, printre judeţele din România din care pleacă cei mai mulţi români la muncă în această ţară numărându-se şi Suceava, oraşele Suceava şi Fălticeni fiind principalii furnzori de forţă de muncă din judeţ pentru această ţară. Cele mai multe persoane lucrează în sectorul agricol şi în porturi, pe posturi care în general sunt refuzate de angajaţii olandezi, sau în sistemul medical şi în IT. Salariul minim brut în Olanda este de 1500 de Euro. O persoană care câştigă minimul pe economie rămâne după plata taxelor cu 1000 de euro în mână. Această sumă este înjumătăţită apoi de cheltuielile pentru locuire (chirie, ultilităţi şi altele).

„Intersul nostru ca ambasadă este ca persoanele care merg să lucreze acolo să fie suficient de informate încât să aibă succes şi să fie eviate pericole cum ar fi un contract nefavorabil sau să ajunge a fi exploatate prin muncă”, a precizat Rodica Cărăuşu.

Numai locurile de muncă mediate sunt sigure

Şi Mihai Moisoiu – inspector în cadrul Centrului Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane a susţinut că este necesară o campanie prin care toate persoanele care doresc să muncească în străinătate ar trebui mai întâi să se informze atunci când vor să ia o decizie în acest sens. Inspectorul Moisoiu a prezentat riscurile care pot apare când ajungi la muncă într-o ţară străină în urma unei insuficiente informări, dând ca exemple negocierea unui salariu cu o firmă de plasare din ţară şi primirea unui salar mai mic, luarea actelor de către transportator şi deteriorarea cestora după trecerea frontierei astfel încât să nu te poţi întoarce în ţară şi să depinzi de anumite persoane în ţara de destinaţie, ajungerea la locul de muncă şi să constaţi că nu este locul de muncă promis, cele mai multe cazuri fiind în cazul femeilor care erau recurate ca babysitter, cameriste sau menajere, dar care ajung să fie obligate să presteze servicii sexuale, fiind sechestrate în apartament şi chiar supuse unor practici de maltratare.

„O informare din ţară este esenţială. Dacă nu ştiţi amănunte despre acel loc de muncă, dacă nu aveţi informaţii despre angajator, despre transportator, sunteţi într-o stiauţie de risc. De aceea verificaţi înainte de a pleca firma care va rectrutat la ITM, sau dacă este din altă ţară la Ambasada ţării respective. Este important să ştiţi unde să apelaţi într-o ţară străin când sunteţi într-o situaţie de risc şi aveţi probleme, să aveţi un help line la care puteţi suna gratuit de pe orice telefon, apelul fiind înregistrat şi dvs. sunteţi localizat”, a precizat Mihai Moisoiu.

Din rândul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prezente la întâlnire, au fost prezentate experienţe personale în ceea ce priveşte munca în străinătate: cum au obţinut informaţii despre locul de muncă, cum au ajuns acolo, care au fost condiţiile promise şi cele găsite la faţa locului, dacă au plecat cu forme legale, cum şi-au asigurat condiţiile de trai şi accesul la serviciile medicale.

EURES oferă informaţii pentru 1500 de locuri de muncă vacante în străinătate

Pentru a găsi un loc de muncă în străinătate oficialii AJOFM au recomandat sucevenilor să apeleze la reţeaua EURES (Reţeaua serviciilor publice de ocupare europene). Site-ul naţional Eures oferă informaţii despre 1500 de locuri de muncă vacante dintr-o paletă foarte diversă, cum ar fi construcţii, sănătate (asistenţi medicali şi medici), IT-işti, bucătari, agricultură şi economie. Sunt locuri de muncă  atât pentru persoane cu studii superioare cât şi pentru cele cu studii medii sau persoane cu o calificare.

„Locurile de muncă mediate sunt sigure, verificate de conslierii din ţările de provenienţă, serviciile oferite sunt gratuite. Se oferă informaţii referitoare la condiţiile de muncă şi de viaţă din ţările unde doriţi să mergeţi să lucraţi, informaţii exacte despre contractul care urmează a fi semnat, care este salariul care urmează a fi primit, programul de lucru, sarcinile de serviciu care trebuie îndeplinite. Majoritatea  ofertelor din reţeaua EURES sunt pentru cunoscători de limbă străină, cei care doresc să lucreze în străinate fiind nevoiţi să aprofundeze cunoştinţele de limbă engleză, germană, franceză, acestea fiind cele trei limbi solicitate în plan european”, a declarat Carmen Avram – consilier EURES.

Toate instituţiile şi organizaţiile prezente la întâlnire au exprimat propriile puncte de vedere vizavi de subiectul aflat în dezbatere şi au încercat să identifice cele mai utile soluţii de informare a persoanelor care doresc să muncească în străinătate, implicit în Olanda.

Oaspeţii olandezi şi-au exprimat disponibilitatea de a reveni în Fălticeni în cadrul unor sesiuni de informare, cu ocazia acţiunilor AJOFM Suceava sau al unor activităţi organizate de unităţile de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.