Spectacol de datini şi obiceiuri

Primăria şi Consiliul Local Fălticeni, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural “Bucovina” au organizat sâmbătă, 27 decembrie, de Sfântul Ştefan, o nouă ediţie a spectacolului de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. Timp de mai bine de 7 ore, pe scena din Piaţa “Nada Florilor”, au evoluat alaiuri de datini şi obiceiuri din judeţele Suceava, Iaşi şi Neamţ dar şi cunoscuţi solişti de muzică populară.

Membrii Societăţii Culturale „Ştefan cel Mare” din Baia au deschis spectacolul cu un moment emoţionat dedicat sărbătorii Crăciunului, după care, pe scenă au urcat urşii de la Drăgăneşti, judeţul Neamţ care au prezentat un spectacol specific bazinului folcloric din jurul oraşului Târgu Neamţ. A urmat un spectacol de datini şi obiceiuri de la Dolhasca, după care au evoluat reprezentanţii comunei Vultureşti, urşii de la Lespezi judeţul Iaşi, urşii şi caprele din Vadul Moldovei, dar şi îndrăgitul interpret Călin Brăteanu. De la Boroaia au venit să îi ure pe fălticeneni, căiuţii, urşii, caprele şi mascaţii, din spectacolul boroienilor nelipsind vestitele jocuri de flăcări,  iar de la Baia au venit membrii Ansamblului Centrului Cultural Baia.

Obiceiurile şi tradiţiile de iarnă sunt păstrate cu sfinţenie în comuna Forăşti. În Ajun de Crăciun pe stil vechi, tinerii îşi pregătesc costumele cu multă grijă pentru a merge prin sat cu “Malanca”, obicei care vesteşte Naşterea Domnului. În acest an malanca de la Forăşti a poposit şi la Fălticeni. Obiceiurile prezentate în spectacolul Trupei lui Harap de la Drăguşeni sunt vechi de peste 150 de ani, dar au fost foarte apreciate de cei peste 7.000 de spectatori, la fel cum a fost apreciată cu îndelungi apaluze evoluţia solistului  Gheorghiţă Rotaru.

Alaiul Caprelor de la Mirosloveşti, judeţul Iaşi, a prezentat un frumos spectacol în care a fost pus în valoare talentul de “jucător al caprei”. Din cele mai vechi timpuri, la Mălini se păstreaza obiceiul „Jocul Caprei de la Malini”, unic în România, după cum ne-a spus chiar coordonatorul spectacolului şi foarte apreciat peste hotare. Cei 35 de membri ai ansamblului, au prezentat colinda, uratura, „Jocul caprei de la Mălini”, „Jocul căiuţilor” , după care au rămas pe scenă împreună cu solistul Marius Zgâianu. Ansamblul din Boteşti, comuna Horodniceni, s-a prezentat în spectacoull de la Fălticeni cu obiceiul „Banda lui Jianu”, din spectacolul de teatru popular nelipsind Anul Vechi, Anul Nou,  haiducii, Jianu, fata, cei doi turci si grănicerul. Pentru prima oară cu un spectacol la Fălticeni au fost soliştii de muzică populară Andrei Bălan şi Mihaela Bârsan, după care pe scenă a urcat o formaţie care participă cu mare bucurie în fiecare an la această manifestare, Ansamblul de datini şi obiceiuri din Bogdăneşti. Urătorii din Preuteşti au venit cu urşi, capre dar şi cu teatru popular în care personajele principale au fost Baba, Moşul şi asistenta medicală de la dispensar , fiind satirizate conflictele din familiile unde se consumă alcool.

Au încântat publicul cu frumoasele urături tradiţionale, apreciate la nivel naţional, recent fiind premiaţi la mai multe festivaluri folclorice care au reunit talente din toată ţara „Străjerii” din Dolheştii Mici. Programul dolheştenilor a cuprins momente artistice valoroase pentru locuitorii de pe valea Şomuzului: colinde, urătură, jocul caprei, jocul moşneagului şi al babei, jocul căiuţilor, jocul ţiganilor, jocul bătrânilor, urşii.

Reprezentanţii fălticenenilor, căiuţii din cartierul  Şoldăneşti, au fost aplaudaţi pe toată durata evoluţiei. În alaiul celor din Şoldăneşti a fost prinsă şi o mireasă care a ţinut pasul cu ceilalţi dansatori în hora căiuţilor.

Ultimii care au urcat pe scenă au fost „Ţiganii din Forăşti”. Deşi era aproape ora 23,00, ei au fost aplaudaţi şi rechemaţi pe scenă să continue urătura datorită umorului prin care au satirizat evenimentele anului 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.