Filmul „De ce eu?”, inspirat de cazul Panait – Proiecţii speciale la Fălticeni

Povestea inspirată de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea două proiecţii speciale la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni duminică, 22 martie, de la 17.00 şi 19.30. Echipa filmului se va întâlni cu publicul din Fălticeni la proiecţia de seară şi va răspunde întrebărilor.

Biletele pot fi achiziţionate în avans, de marţi, 17 martie, până sâmbătă, de la casieria Centrului Cultural (str. Maion Ioan, nr.1), între 8.00 şi 16.00. În ziua proiecţiei, duminică, biletele se pot cumpăra între 8.00 şi 19.00.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi rulează în cinematografele din România din 27 februarie. Filmul a fost văzut până în prezent de peste 35.000 de spectatori în România – un debut spectaculos pentru o producţie românească.

În paralel cu filmul a fost lansată şi campania „Singur împotriva tuturor”, iniţiată de echipa De ce eu?, Expert Forum (EFOR) şi HotNews.ro. Este un demers de încurajare a luptei împotriva presiunilor de orice tip, exercitate de către şefi de instituţii, politicieni sau magistraţi împotriva celor mulţi care lucrează în sistem, fie el public sau privat. Pe Hotnews.ro, dar şi pe deceeu@hotnews.ro, sunt aşteptate poveşti ale unor oameni care au avut curajul să înfrunte instituţii, să demaşte ilegalităţi şi abuzuri, să schimbe legi.

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra procurorului Alexandru Lele din Oradea şi a presiunilor exercitate asupra sa.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate.

Personajul inspirat de Panait este jucat de Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuţia este întregită Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreţia Mandric, Sore Mihalache, Ionuţ Caras, Virgil Ogăşanu.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA şi SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.  În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

PARTENERI MEDIA: Europa FM, Digi24, UTV, Ca-n filme, Zile şi nopţi, Gazeta Sporturilor, Hotnews.ro, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx, Decât o Revistă, Revista FILM, LiterNet, Ziarul Metropolis, Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Getlokal.ro, Aarc.ro, Cărtureşti.

PARTENER LOCAL: www.newsfalticeni.ro

Trailer oficial:

Campania #EuSuntPanait:

Making of – reconstituirea percheziţiiei:

Falticeni-POSTER-RO-70x100-fara-parteneri (1)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.