Primăria Fălticeni interesată de păşunat

Profitând de vremea ploioasă din acest week-end, administraţia publică locală a municipiului Fălticeni s-a întâlnit la sediul Primăriei cu crescătorii de animale din localitate, factorii de decizie din cadrul APIA şi medicii veterinari în vederea stabilirii regulilor de păşunat pentru anul 2015 şi prezentarea modalităţilor de acordare  a subvenţiilor pentru terenuri şi animale.

Conform tradiţiei, odată cu venirea primăverii, pentru unele specii de animale, respectiv, bovine, ovine, caprine şi cabaline, se schimbă sistemul de exploatare de la stabulaţia permanentă în timpul iernii, la întreţinerea în stabulaţie liberă pe suprafeţele de păşuni existente pe teritoriul adminstrativ al localităţii. În municipiul Fălticeni păşunile au fost atribuite din anul 2009, prin Hotărâre a Consiliului Local,  Asociaţiei utilizatorilor de păşune “Florina”. Municipalitatea a arendat suprafaţa de 241,12 ha teren-păşune, proprietatea privată a Municipiului Fălticeni, respectiv parcelele: Şoldaneşti (Poligon) – 62,75 ha, Soldăneşti (Staţia de epurare) – 11,21 ha, Oprişeni – 37,94 ha, Buciumeni – 62 ha, Ţarna Mare – 53,60 ha şi Tampesti – 13,62 ha.

Intrarea pe păşune se va face la 1 mai, în perioada de pregătire a animalelor pentru păşunat, s-a recomandat crescătorilor de animale să colaboreze cu serviciile sanitare veterinare pentru efectuarea unor acţiuni profilactice specifice şi obligatorii, respectiv

efectuarea examenului sanitar-veterinar şi deparazitarea animalelor, nefiind acceptate pe păşuni decât animalele sănătoase şi individualizare  tuturor animalelor prin crotaliere şi înregistrare în Baza Naţională de Date, conform legislaţiei în vigoare. Crescătorii de animale au fost atenţionaţi de medicul veterinar Ecaterina Cremene că mişcarea animalelor (fătări, cumpărări, vânzări,) din exploataţie să fie efectuată numai cu avizul medicului veterinar şi cu documente sanitar veterinare specifice.

Şeful centrului APIA Fălticeni, dr. Ing. Eugen Iordăchescu a prezentat crescătorilor de animale noua etapă de 7 ani de acordare  a subvenţiilor, menţionând că au intervenit noi scheme de plată iar fermierii care trebuie să primească sume care depăşesc 5.000 de euro trebuie să se ateste fiscal, trebuie să-şi facă fie societate comercială, intreprindere individuală sau întreprindere familială conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare. Mai mult decât atât va fi depusă o singură cerere pentru subvenţie odată cu cererea pe suprafaţă fiind depuse şi cererile pentru ajutoarele financiare acordate în sectorul zootehnic. “Toţi completează o singură cerere, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală”, a spus Iordăchescu.

Depunerea cererilor pentru subvenţie va începe de astăzi, 20 aprilie, cererile urmând a fi primite în acest an, fără penalizare, până pe 15 iunie. Până pe 15 mai sunt programate a fi depuse şi introduse în sistemul informatic al APIA cererile pentru subvenţia pentru teren, urmând ca de pe 15 mai să fie introduse cererile pentru subvenţie pentru teren şi animale.

“Asociaţia utilizatorilor de păşune nu mai primeşte subvenţie pe persoană juridică. Primesc subvenţie membrii asociaţiei, fermierii activi, pentru că Asociaţia <Florina> nu are în proprietate animale şi nu are cont la DSVSA. Asociaţia plăteşte închirierea păşunilor la Primărie iar crescătorii de animale, din subvenţie, vor plăti la asociaţie. Probabil, de anul viitor asociaţiile se vor dizolva şi primăriile vor închiria prin licitaţie păşunile pe trupuri, crescătorilor de animale”, a precizat ing. Eugen Iordăchescu.

Printre problemele ridicate de crescătorii de animale s-au numărat cele legate de continuarea de investiţii pe păşuni cum ar fi adăposturi pentru animale, sau asigurarea îngrăşământului şi a lucrărilor de întreţinere în situaţia în care asociaţia nu mai primeşte subvenţie. Singura soluţie este modificarea statulului Asociaţiei, primarul Cătălin Coman arătându-şi disponibilitatea prin asigurarea spijinului necesar pentru realizarea acestor modificări din partea specialiştilor de la Biroul de fond funciar şi a juriştilor Primăriei Fălticeni.

„Bănuţii aceştia din subvenţie vin din acest an pentru fiecare în parte. Indiferent de ce antipatii sau simpatii au fost până acum, gândiţi-vă că nu o să puteţi gestiona situaţia, fiecare de capul lui. Păşunatul trebuie gestionat în comun, pe trupuri de păşune, de aceea consider că trebuie să funcţioneze sistemul asociativ. Trebuie să vă strângeţi toţi crescătorii din câte o zonă, să faceţi câte o şedinţă pentru a găsi o modalitate de colaborare, de a găsi o modalitate de înţelegere între dumneavoastră şi lucrurile să fie foarte clare. Tot în aceste şedinţe trebuie să stabiliţi ce aveţi de făcut pe fiecare păşune, cu cât trebuie să contribuie fiecare la investiţiile pe care le decideţi. Vă înţeleg că aţi avut probleme în trecut, este normal să nu se înţeleagă toată lumea cu toată lumea, dar dacă nu colaboraţi şi nu stabiliţi nişte lucruri foarte clare de la început pe care să le respectaţi, vă veţi lovi de o mulţime de probleme. Bănuţii aceştia de la APIA vin, dar va trebuie să daţi socoteală pentru ei, însă dacă nu ajungeţi la un numitor comun nu o să reuşiţi. Nu luaţi decizii doar pentru ceea ce faceţi săptămâna viitoare, când vă întâlniţi decideţi asupra a tot ceea ce vreţi să faceţi în acest an şi chiar să vă formaţi o viziune pentru ceea ce aveţi de făcut în anii următori. Totul să puneţi pe hârtie şi să semnaţi pentru a elimina alte discuţii. Voi discuta cu toţi factorii implicaţi din Primărie astfel încât să fiţi ajutaţi să rezolvaţi această problemă”, a precizat Cătălin Coman.

Alte probleme importante pentru crescătorii de animale din municipiul Fălticeni sunt dispariţia cotelor de lapte, lipsa subvenţiei pentru crescătorii de oi care au un efectiv mai mic de 50 de capete şi a crescătorilor de bovine cu 1 – 2 capete, identificarea animalelor în Baza Naţională de Date a ANSVSA, organizarea stânilor, plată redistributivă conform căreia se încercă stimularea comasării terenurilor agricole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.