Festivalul “Primăvara poeţilor”, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni

În perioada 21 – 27 martie, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni se desfăşoară manifestări culturale în cadrul programului Zilele Francofoniei. Printre participanţi s enumără elevi, profesori, părinţi, cadre didactice pensionare şi invitaţi speciali. Manifestările sunt organizate de Catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare (CDI), activitatăţile fiind coordonate de către profesorii: Daniela Grigore, Mattylena. Boicu, Georgiana Gabor, Geanina Moroşan, Valentin Purdilă, Eleonora Bulboacă, Irina Suman, Ionela Scripcă, Valentina Nazarov, Cristina Feştilă, Olariu Adrian, Minea Gheorghe.

Marţi, 22 martie, sub egida Festivalului Internaţional Francofon “Primăvara Poeţilor” (Le Printemps des Poètes – Centre National de Ressources pour la poésie), ajuns la a XI-a ediţie în Bucovina şi la cea de-a VI-a ediţie la Fălticeni, sub egida „Invitaţie într-o călătorie artistică”, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” a avut loc o călătorie artistică în lumea celor care preţuiesc şi împărtăşesc o valoare comună: Limba Franceză. În cadrul acestui eveniment au fost sărbătorite  Ziua Francofoniei (20 martie) şi Ziua Poeziei (21 martie) prin recitaluri de poezie şi muzică francofonă, ateliere de pictură, proiecţii video, scenete de teatru şi lecturi publice din spaţiul francofon, printre invitaţi numărându-se pictorul prof. Constantin Ungureanu – Box, artistul plastic Gabrile Todică, scriitoarea Angela Furtună, Luminţa Angela Sehlannec, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, scriitori locali, Lenuţa Rusu – scriitoare, căntăreaţă, fostă elevă a şcolii.

Pentru acest an, iniţiatorii francezi au decis ca Festivalul Francofon să se deruleaze sub tematica „100 de ani de poezie – Marele Secol XX”, fiind încurajate  poezia, pictura, artele vizuale moderne şi deopotrivă muzica, dialogul creativ, spiritul poeziei şi vieţii actuale, nevoia de muzicalitate şi culoare a sufletului omului contemporan, năzuinţele tinerelor generaţii.

„Este ocazia pentru a aduce în prim plan marile voci ale poeziei francofone ale secolului XX dar şi pe cele care au metamorfozat în mod profund poezia făcând astfel trecerea spre secolul următor. Evenimentul care se desfăşoară astăzi în şcoala noastră a fost posibil datorită implicării doamnei Angela Furtună, coordonatoarea programului”, ne-a spus unul dintre elevii implicaţi în proiect.

Prin programul artistic organizat elevii au adoptat cu entuziasm  tehnici de învăţare, documentare şi comunicare prin muzică şi jocuri. În cadrul „Maratonului de poezie/proză a fost marcată Ziua Internaţionala a Francofoniei prin poezie în limba franceză şi Ziua Mondiala a Poeziei prin recitarea de poezii în limbile română, franceză, rusă, greacă. Primavara Poeţilor s-a desfăşurat sub semnul “Dada” fiind  conturată opera poetului şi eseistului Tristan Tzara, de la a cărui naştere se împlinesc120 de ani. un grup de elevi din clasa a IX-a J au interpretat piesa de teatru “Don Quijote de la Mancha” a scriitorului  Miguel de Cervantes Saavedra, iar doi elevi din clasa a VI-a, Claudia şi Richard au fost actorii piesei “Romeo şi Julieta”.

O altă secţiune a manifestării oragnizată marţi a fost “Primavăra în culoare” în care au fost prezentate creaţii artistice a elevilor din clasele VI-XII în cadrul expoziţiei de imagini dupa arta contemporană franceză, expoziţie de desene şi expoziţie “Talenul nu are limite” cu produse lucrate manual în atelierul şcoală.

Nu a lipsit nici “Terapia prin muzică”, în cadrul căreia elevii şcolii au prezentat un concert cu diverse genuri musicale. Andreea Scripcă, din cl.a IX-a E, a interpretat la pian “Memory Cats” şi piesa “Despărţirea”, Lavinia Mitu din clasa a X-a C a interpretat melodia “Maman” din repertoriul solistei  Luoane, Andrei Varganici (cl. a XII-a L) şi Sebastian Lencu (cl. a X-a A) au susţinut un concert de chitară, Marta Bacalu  a interpretat la pian un fragment din “Fur Elise”, Toma Lidia a interpretat la vioară “Oda Bucuriei”, Elisabeta Holban (cl a VI-a) a interpretat “Ego” (din repertoriul lui Willy William) şi Indila (din repertoriul Dernière Danse), iar invitata specială, cunoscuta solistă de muzică populară şi scriitoare Lenuţa Rusu a cântat cele mai cunoscute romanţe româneşti.

Programul s-a încheiat “La ceas de taină – de vorbă cu scriitorii”, elevilor şcolii cu talent scriitoricesc alăturându-se scriitorii Angela Furtuna, Lenuţa Rusu, Constantin Boboc şi artiştii plastici Constantin Ungureanu-BOX şi Gabriel TODICĂ

“Dumneavoastră sunteţi primăvara poeţilor, spiritul acestui festival, pe care eu încurajându-l în Bucovina am dorit să extragem şi noi românii din această experienţă franco – filofonă seriozitatea, modul de organizare, buna conlucrare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii şi un veritabil model care aşează şi literatura noastră, în special literatura contemporeană şi creatorii contemporani pe o catifea frumoasă, aceea în care ne evidenţiem şi noi valorile. Preluăn tema pe care o enunţă în fiecare an Parisul, cultivăm modul lor de a difuza anumite teme, anumite valori, de a pune în circulaţie anumite tipuri de sensibilitate. În acest context este bine ca şi noi să le transmitem lor, la Paris, valorile noastre, scriitorii noştri contemporani. Poate că este pentru prima oară în istorie când scriitorii contemporani, poeţii contemporani în special, nu mai ajung la consumatorul de literatură contemporană. Pe vremea mea îl aveam în manual pe Nichita Stănescu şi pe Marin Sorescu, încă în viaţă fiind şi tineri. Dumneavoastră tot pe ei îi aveţi în manual şi au trecut de atunci vreo 50 de ani. Putem vorbi de o îngheţare a gustului artistic la un alt moment al României literare şi o neadecvare a gustului dumneavoastră artistic faţă de tipul de sensibilitate creatoare specifică anului 2016. Aceste evenimente vă deschid spre alte valori pe care manualul a omis să le adauge”, a precizat scriitoarea Angela Furtună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.