„Promovarea dreptului la viaţă pentru copilul nenăscut şi afirmarea valorilor vieţii umane”, activitate în cadrul camapaniei naţionale „Marşul pentru Viaţă”

Sub genericul „Promovarea dreptului la viaţă pentru copilul nenăscut şi afirmarea valorilor vieţii umane”, Asociaţia ,,Pro-vita Fălticeni”, Asociaţia ,,Bucovina Profundă” în parteneriat cu Protopopiatul Fălticeni şi cu unităţile şcolare din urbea de pe Şomuz, au organizat vineri, 25 martie, între orele 13,00 – 15,00, „Marşul pentru Viaţă”.

Marşul pentru Viaţă este un eveniment care se desfăşoară simultan în mai multe oraşe ale ţării şi prin care creştinii doresc să afirme că viaţa este un dar al lui Dumnezeu de o valoare veşnică, în toate ipostazele ei, oricât de nefavorabile ar părea ele. În Fălticeni marşul este organizat pentru al patrulea an consecutiv.

Aşa cum am aflat de la prof. Dana Stavovei, coordonatorul activităţii la nivel de municipiu, „scopul acestei adunări publice îl constituie promovarea dreptului la viaţă pentru copilul născut şi afirmarea valorilor vieţii umane, în contextul importantei sărbători creştine <Buna vestire>, 25 martie fiind considerată sărbătoarea femeii şi mamei creştine”.

“Marşul pentru viaţă, Luna pentru viaţă, atitudinea şi faptele pentru viaţă nu înseamnă condamnarea celor care au făcut avort, ci o mână întinsă cu dragoste şi durere. Nu înseamnă judecarea taţilor şi mamelor care, speriaţi de lipsa siguranţei, vor alege să meargă înainte fără copilul care li se pare că le încurcă viaţa sau a cărui viaţă li se pare că nu o pot asigura în condiţii optime, ci oferirea de sprijin pentru a putea merge împreună mai departe. Prin demersul nostru ne propunem să conştientizăm  existenţa, unicitatea, demnitatea şi valoarea fiecărui om încep din momentul concepţiei. Diferite situaţii defavorabile, precum sarcina neaşteptată, nedorită, statutul marital, situaţia economică ori depistarea posibilităţii apariţiei unei afecţiuni la copil conduc la criza de sarcină, o perioadă de maximă frământare şi dificultate pentru femeie. Răspunsul la criza de sarcină nu este avortul, ci sprijinirea femeii. Este firească sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină, înainte şi după naştere, de către tatăl copilului, familie, prieteni, culte, societatea civilă, stat. Firescul unei societăţi care sprijină mama şi copilul înseamnă şi sprijinirea adopţiei, a copiilor adoptaţi, a părinţilor adoptivi, a părinţilor care din motive întemeiate nu îşi pot creşte copiii şi doresc să îi încredinţeze spre adopţie, sprijinirea persoanelor singure, a familiilor monoparentale, a persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor care au nevoie de îngrijire, a tuturor celor vulnerabili, în general.

Tema <Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie> este inspirată din tema Marşului pentru viaţă 2016 de la Washington: „Pro-life and pro-woman go hand in hand”. În România şi Republica Moldova, organizaţiile pro-viaţă au simţit nevoia să adauge şi al treilea termen, „pentru familie”, pentru a sublinia că mediul firesc în care binele copilului şi binele femeii se realizează, este familia şi că un copil născut în afara familiei nu exclude realizarea unei familii, ci este un pas înspre ea.

De aceea, prin această temă afirmăm cu tărie că este firesc ca bărbaţii, familiile şi societatea să sprijine cu tot ce este nevoie femeile însărcinate”, a declarat prof. Dana Stavovei.

Marşul a început din Piaţa „Nada Florilor”, unde s-au întâlnit peste 300 de tineri împreună cu profesori şi reprezentanţii organizatorilor, solicitarea tuturor fiind crearea posibilităţii legale ca femeia însărcinată care consideră că nu poate creşte copilul să îl încredinţeze spre adopţie imediat după naştere, după modelul adopţiei începute în perioada de sarcină care este utilizat în SUA, Marea Britanie, Australia, acordarea unei indemnizaţii pentru femeia însărcinată, care să o sprijine în acoperirea nevoilor speciale care apar în perioada sarcinii etc.. Tinerii au cerut medicilor ginecologi să aibă tăria să afirme că „adevăraţii doctori nu ucid copiii”.

Marşul s-a desfăşurat pe traseul: Catedrala “Învierea Domnului”- Aleea Pietonală – Primăria Fălticeni – str. Mihai Eminescu – Spitalul Municipal – str. Nicolae Beldiceanu – Biserica Sf. Ilie – str. 2 Grăniceri – Statuia Grănicerului – Casa Cărţii – str. Dogari – Catedrala ,,Învierea Domnului”.

Participanţii la marş, au purtat pancarte cu mesaj împotriva avortului (“Pentru viata=Pentru femeie”, „Mamă îţi mulţumesc că exist!”, „Spune nu avortuli”, „Alege viaţa”, Avortul ucide România”, „Adevăraţii doctori nu ucid copii”, „Anticoncepţionalele sunt avortive”), au scandat lozinci de susţinere a vieţii şi au împărţit trecătorilor pliante informative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.