Câteva ore Fălticeniul a devenit albastru, în semn de susţinere a persoanelor diagnosticate cu autism

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată pentru al treilea an consecutiv prin manifestările organizate de Grădiniţa Specială Fălticeni în parteneriat cu Primăria Municipiului Fălticeni, Grădiniţa „Pinocchio”, Colegiul „Vasile  Lovinescu”, Colegiul Tehnic „Mihai Bacescu”, Şcoala Gimnazială nr. 1 „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Gimnazială nr. 2 „Ion Irimescu”, Şcoala Gimnazială nr. 3 ”Mihail Sadoveanu” şi Centrul „Sfânta Tereza”. Vineri, 1 aprilie, instituţiile partenere au desfăşurat în comun mai multe evenimente având ca scop informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei detectării timpurii a Tulburărilor din Spectrul Autismului  (TSA).

“Astăzi, cadre didactice, personal didactic auxiliar şi copii de la Gradiniţa Specială Fălticeni, am marcat, în avans cu o zi, Ziua mondială a conştientizării autismului, printr-un marş de solidaritate pentru susţinerea persoanelor cu autism. Purtând însemne de culoare albastră, am fost însoţiţi de cadre didactice, elevi şi  preşcolari  voluntari  de la colegiile, grădiniţele şi şcolile gimnaziale din oraş.

Ne-am bucurat de sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni şi a Detaşamentului de Jandarmi Fălticeni care ne-a  asigurat deplasarea în condiţii de siguranţă  pe tot traseul. De asemenea, conducerea Şcolii Gimnaziale “Ion Irimescu” ne-a pus la dispoziţie  modernul teren de sport unde copii şi adulţi, cu autism sau fără, am petrecut  împreună câteva clipe de destindere prin joc şi mişcare.

Fiecare copil cu autism are nevoie de program de intervenţie personalizat, conceput pe nevoile proprii de educaţie şi dezvoltare. Astăzi solicităm din partea societăţii un gest prin care să arătăm că ne pasă. Persoanele cu autism, fac parte, vrem – nu vrem, din viaţa noastră. Au nevoie de  înţelegerea şi sprijinul nostru  pentru a înţelege lumea înconjurătoare, pentru a se integra în societate. Numai iubindu-i şi acţionând împreună putem să-i ajutăm”, ne-a spus prof. Elena Varganici, directoarea Grădiniţei Speciale Fălticeni.

Marş de susţinere a persoanelor cu autism

De la ora 10,00, copii cu dizabilităţi împreună cu cadre didactice de la Grădiniţa Specială şi voluntari de la colegiile „Mihai Bacescu” şi „Vasile  Lovinescu” au plecat într-un marş pe traseul Grădiniţa Specială – Primăria Fălticeni – Piaţa “Nada Florilor” (unde au fost lansate în baloane albastre, culoare ce poartă mesajul persoanelor cu autism) – Şcoala Gimnazială “Ion Irimescu”, locaţie în care s-au desfăşurat jocuri  în aer. În timpul marşului au fost distribuite materiale informative referitoare la tulburările din spectrul autist, iar terapeuţii Grădiniţei Speciale au prezentat rezultatele obţinute  în terapia cu copiii şi adolescenţii cu autism.

Pentru sensibilizarea şi conştientizarea populaţiei din municipiul Fălticeni au fost distribuite materiale de promovare a serviciilor oferite în cadrul Grădiniţei Speciale Fălticeni copiilor cu autism. Au avut loc şi activităţi ludice de relaxare şi socializare cu participarea copiilor din Grădiniţa Specială şi a preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul de masă, distribuirea de fundiţe albastre, discuţii libere cu părinţii, dezbateri, activităţi practice.

“Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite. În toată lumea, în jurul datei de 2 aprilie, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoară acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii acestei afecţiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 66 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.

În spirit de solidaritate şi respect faţă de persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autismului şi familiile acestora, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare asupra Autismului, am organizat pentru al treilea an consecutiv, un marş de susţinere. Apelul nostru se îndreaptă către toţi cei care vor să fie alături de persoanele cu TSA, prieteni, susţinători, terapeuţi, asistenţi sociali, studenţi, pensionari, psihologi, medici, cadre didactice, reprezentanţi mass media. Marşul din data de 1 aprilie trage un semnal de alarmă asupra discriminării cu care încă se confruntă persoanele cu autism şi familiile lor. Împreună, putem deveni vocea care reprezintă interesele şi drepturile copiilor noştri speciali în societate”, ne-a declarat prof. Cristina Lemni, coordonator proiect.

Legea autismului nu poate fi aplicată pentru că nu are norme de 6 ani

Cristina Lemni a precizat că există Legea 151/2010, Legea autismului, dar nu exista norme de aplicare de 6 ani. Pe 14 martie s-au publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii aceste norme şi în termen de 10 zile, până pe data de 24 martie, specialişti în domeniu au putut face propuneri sau modificări la aceste norme.

“Eu personal am analizat aceste norme şi am făcut câteva propuneri/ modificări la aceste norme de aplicare şi le-am transmis celor responsabili. Speram ca în viitorul apropiat să se aprobe aceste norme şi viitorul acestor copii sa fie mai bun”, a precizat Cristina Lemni.

Educatorii şi terapeuţii Grădiniţei Speciale Fălticeni au tras un serios semnal de alarmă, către decidenţii politici şi către publicul larg, cu privire la discriminarea cu care se confruntă zi de zi persoanele cu autism din România şi familiile lor. Totodată, reprezentanţii instituţiilor participante la activităţile de vineri au îndemnat la solidaritate şi la înţelegerea impactului remarcabil pe care incluziunea socială şi accesul la educaţie şi intervenţii specializate îl au asupra dezvoltării şi maximizării potenţialului fiecărei persoane cu autism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.