18 – 20 iulie, Zilele Municipiului Fălticeni

Anul acesta trecem printr-o perioadă complicată datorită pandemiei de coronavirus motiv pentru care „Zilele Municipiului Fălticeni” nu mai conţine activităţi diverse, dedicate tuturor categoriilor de consumatori ai actului de cultură şi divertismentului, aşa cum s-a făcut în fiecare an. Programul, adaptat contextului pandemic actual include premierea a 86 de elevi din şcolile şi liceele fălticenene, din clasele a VIII-a şi a XII – a, care au obţinut medii mai mari de 9,50 la examenul de Bacalaureat şi Evaluare Naţională (31 elevi din clasa a VIII –a şi 55 de absolvenţi ai învăţământului liceal), eveniment care va avea loc sâmbătă, 18 iulie.

Alte activităţi propuse pentru sâmbătă şi duminică includ Turneu tenis de câmp Old Boys, „Cupa Municipiului Fălticeni”, ediţia V-a; Turneu tenis de câmp pentru copii – „Cupa Municipiului Fălticeni”, ediţia a VII-a; Concurs de înot – Cupa „Nada Florilor”, expoziţie de maşini de epocă.

Pe terenul cu zgură de la Baza de Agrement „Nada Florilor” va fi organizat sâmbătă, 18 iulie, turneul tenis de câmp pentru copii, „Cupa Municipiului Fălticeni”, ediţia a VII-a. Duminică, pe acelaşi teren vor avea loc meciurile pentru locurile 1 – 2 şi 3 – 4  din cadrul ediţiei a V-a a Turneului tenis de câmp Old Boys dotat cu „Cupa Municipiului Fălticeni”, turneu început în urmă cu o săptămână.

Tot sâmbătă, 18 iulie, se va desfăşura la Baza de Agrement „Nada Florilor”  un concurs de înot dedicat copiilor din Fălticeni.

Procesiune religioasă de Sfântul Ilie, la Fălticeni

Luni, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, începând cu ora 12,00, în zona centrală a Municipiului Fălticeni va avea loc o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.

Începând cu ora 12,00, baldachinul în care se află sfintele moaşte va fi aşezat pe o maşină cu platformă şi va fi purtat într-o procesiune care va porni de la Biserica „Sfântul Ilie”, se va merge pe strada Nicolae Beldiceanu, se va trece prin faţa Spitalul Municipal, pe strada Mihai Eminescu se va ajunge la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, prin faţa Primăriei Fălticeni, pe strada Sucevei şi Bulevardul Revoluţiei se va ajunge şi în faţa Catedralei “Învierea Domnului”. Deplasarea se va face fără oprire, cei dornici să vadă această procesiune fiind rugaţi să aştepte pe trotuare şi să păstreze regulile de distanţare.

Programul liturgic dedicat acestei sărbători va începe în seara zilei de 19 iulie cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în casa de prăznuire, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” fiind în lucrări de reparaţii, şi va continua în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie oficiată de cei doi preoţi parohi şi nu de un sobor aşa cum erau obişnuiţi fălticenenii de preoţi.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Acest sfânt a fost ales ocrotitor al acestui ţinut încă din anul 1430, când a luat fiinţă biserica Sfântul Ilie.

Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite în urmă cu 15 ani de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinţia Sa a întreprins-o la Fălticeni. Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.

Nuntă de Aur pentru 42 de cupluri

Familiile care locuiesc în Fălticeni şi care au împlinit sau împlinesc în acest an 50 de ani de căsnicie vor fi sărbătorite și premiate de autoritățile locale, aşa cum se întâmplă de 18 ani, în cadrul programului Zilelor Municipiului Fălticeni. Anul acesta 42 de cupluri vor marca momentul cunoscut ca „Nunta de aur”. Evenimentul se va desfășura tot luni, 20 iulie, începând cu ora 16,00, la Catedrala „Învierea Domnului” din Fălticeni.  Slujbă de binecuvântare va fi oficiată de un sobor de preoți condus de preotul protopop  Adrian Dulgheriu, la finalul evenimentului cei sărbătoriţi primind câte o Diplomă de onoare, un premiu în bani, un buchet de flori şi un cadou.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.