Procesiune religioasă de Sfântul Ilie

Luni, 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul municipiului Fălticeni, începând cu ora 12,00, în zona centrală a Municipiului Fălticeni s-a desfăşurat o procesiune religioasă cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion.

Începând cu ora 12,00, baldachinul în care se află sfintele moaşte a fost aşezat pe o maşină cu platformă şi a fost purtat într-o procesiune care a pornit de la Biserica „Sfântul Ilie”, s-a mers pe strada Nicolae Beldiceanu, prin faţa Spitalul Municipal, pe strada Mihai Eminescu, Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, strada Sucevei, Bulevardul Revoluţiei, Catedrala “Învierea Domnului”. Deplasarea s-a făcut fără oprire, cei dornici să vadă această procesiune aşteptând pe trotuare.

Programul liturgic dedicat acestei sărbători a început în seara zilei de 19 iulie cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în casa de prăznuire, Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” fiind în lucrări de reparaţii, şi a continuat în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie oficiată de cei doi preoţi parohi şi nu de un sobor aşa cum erau obişnuiţi fălticenenii de preoţi.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat. Acest sfânt a fost ales ocrotitor al acestui ţinut încă din anul 1430, când a luat fiinţă biserica Sfântul Ilie.

Părticelele din moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion au fost dăruite în urmă cu 15 ani de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cu prilejul vizitei pe care Înalt Preasfinţia Sa a întreprins-o la Fălticeni. Sfinţii Epictet şi Astion sunt cei mai vechi martiri din ţara noastră primind moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creştină aşezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate Almyra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.