În perioada 17 – 23 august, Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”

În perioada 17 – 23 august, la Fălticeni, se va desfăşura a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”. Festivalul organizat de Asociaţia „Fălticeni Cultural” se va desfăşura cu respectarea regulilor de distanţare.

Festivalul a pornit la drum împreună cu preotul Liviu Mihăilă și cu mari actori, Emil Hosu şi Eusebiu Ştefănescu care, din păcate, nu mai sunt printre noi, Draga Olteanu Matei şi Catrinel Dumitrescu. La cele nouă ediţii care au avut loc până acum s-au adăugat şi alţii, printre care îi amintim pe Dorel Vişan, Vladimir Găitan, Radu Gheorghe, Octavian Strunilă, Ileana Popovici, Marius Bodochi, Dan Tudor, Ovidiu Cuncea, Claudia Motea, Carmen Stănescu, au poposit teatre de renume din ţară (Bucureşti, Iaşi, Cluj) dar şi din Ucraina şi din Republica Moldova. Interacţiunea liceenilor şi studenţilor din trupele participante la festivalul de la Fălticeni cu nume mari ale scenei româneşti are rolul de a repune la locul lor marile valori şi semnificaţii ale omului adus în lumina reflectoarelor.

„Aceşti copii care au participat la acest festival internaţional, vor duce naţiunea română prin teatru, prin limba maternă pe care o vorbesc jucând în piesele de teatru, mai departe. Dumneavoastră trebuie să îi iubiţi şi să-i aplaudaţi pentru că ei fac altceva decât fac majoritatea copiilor. Sunt uniţi de teatru”, consideră actorul Ovidiu Cuncea, o prezență permanentă în ultimii ani la festival.

Din cauza pandemiei, partea de concurs este posibil să se desfăşoare on – line

Organizatorii iau în calcul ca la ediţia din acest,  jurizarea secţiunii dedicate trupelor de teatru din ţară şi străinătate, trupe formate din liceeni şi tineri având vârsta cuprinsă între 14 şi 25 de ani, să se facă în mod excepţional, dacă situaţia o va impune, în urma vizionării de către juriul format din actori, regizori, coregrafi, studenţi la actorie, a înregistrărilor video cu piesele înscrise în concurs. Teoretic concursul trupelor de teatru este programat în faţa sălii de spectacole „Draga Olteanu Matei”, dar prezenţa fizică a acestor trupe la Fălticeni este deocamdată incertă şi este strâns legată de situaţia epidemiologică şi reglementările legislative care se pot modifica de la o zi la alta. La fel s-ar putea face şi jurizările pentru cealaltă secţiune, Monolog/Recitare, secţiune care se adresează copiilor şi tinerilor având vârsta cuprinsă între 7 – 25 de ani, dacă situaţia o va impune.

 Aşa cum ne-a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, până pe 6 august, cei care doresc să participe la acest festival trebuie să trimită pe adresa: Asociaţia „Fălticeni Cultural”, str. Republicii, bl. 32, sc. E, et. 1, ap. 3, sau la adresa de email: asociaţiafalticenicultural@yahoo.com, înregistrările spectacolelor de teatru şi a recitărilor de poezie sau monolog, în format DVD. Durata unui spectacol nu trebuie să depăşească 120 de minute, maxim 30 de minute fiind acordate montării. Evaluarea tuturor candidaţilor va avea loc în perioada 7 – 9 august. Anunţarea concurenţilor care au câştigat preselecţia se va face începând cu 10 august. Juriul va invita la festival 10 trupe de teatru şi maxim 50 de participanţi pentru secţiunea Monolog/Recitare. Valoarea totală a premiilor este de 10.000 lei.

Teatre din București,Constanța, Iași și Suceava pe scena festivalului

Sâmbătă, 25 iulie, au fost făcute public primele participări ale teatrelor profesioniste și în fiecare seară, la Fălticeni, va fi cel puţin un spectacol jucat de actori cunoscuţi ai scenei româneşti, aşa cum se întâmplă de 10 ani, în săptămâna dedicată teatrului.

Teatrele invitate pentru secțiunea de spectacole dedicate adulților  sunt:
Teatrul de Comedie din București, Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” din București, Ateneul Național din Iași, Teatru Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța.

Companiile de teatru invitate pentru secțiunea de spectacole dedicate copiilor sunt: Ateneul Național din Iași, Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță” din Chișinău și Compania teatrală „Andirino” din Iași. Pe lângă aceste spectacole va avea loc și o lansare carte pentru copii a scriitorului Constantin Bulboacă.

„Pisici” cu actorii suceveni şi „D-ale Carnavalului” cu actori din Bucureşti și „Dineu cu proşti” cu actori ieșeni

Liviu Mihăilă a anunţat că unul dintre spectacole este „D-ale Carnavalului” în viziunea regizorală a lui Dan Tudor, montat de Centrul Metropolitan de Educaţie şi Cultură „Ioan I. Dalles” din Bucureşti. Spectacolul, care se bucură de o distribuţie de excepţie (Gabriel Fătu, Manuela Hărăbor, Tudorel Filimon, Dan Tudor şi Corina Dănilă), se va juca pe scena amplasată în parcarea din faţa Sălii „Draga Olteanu Matei”, sâmbătă, 22 august, accesul publicului este gratuit în limita locurilor disponibile doar pe scaune ce vor păstra distanţa de 2 m între ele.

Primul spectacol al unei trupei invitate va avea loc miercuri, 19 august, şi este finanţat în totalitate de Primăria Municipiului Fălticeni. Este vorba de „Pisici”, o producţie a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, un spectacol concert conceput de Bobo Burlăcianu şi Bobi Dumitraş, de la trupa Fără Zahăr.

„Un fel de alternativă parodică la Cats. O joacă muzicală în care câteva pisici îşi deapănă poveştile. La început a fost un «miau», după care Pisica Dumnezeu a creat o lume dominată de pisici. În absenţa omului, pisicile îi iau locul, la pachet cu problemele aferente.

O bătrână obsedată de murături, un patron de fabrică de mobilă cu aspiraţii de politician, un rachet naiv, un câine reîncarnat în pisică, un cuplu cu probleme în căsnicie şi alte personaje pisiceşti îşi cântă pe rând neajunsurile sau bucuriile, în timp ce poveştile lor se întrepătrund, conectându-le într-o ţesătură unică” precizează reprezentanţii Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava.

În rolul pisicilor vor  fi actorii suceveni Horia Butnaru, Cristina   Florea, Cătălin Ştefan Mîndru, Cosmin Panaite, Clara Popadiuc. Piesa se va juca la Amfiteatrul d ela Baza de Agrement “Nada Florilor”.

Ateneul Naţional din Iaşi, manageriat de Andrei Apreotesei, este unul dintre teatrele invitate la ediţia din acest an a Festivalului Birlic. În deschiderea Festivalului, echipa de actori a Ateneului va pune în scenă spectacolul pentru copii „Harap Alb” după Ion Creangă, în regia Ericăi Moldovan, continuând cu un alt deliciu teatral dedicat publicului tânăr, „Făt-Frumos din Lacrimă”, dramatizare a bine-cunoscutului basm scris de Mihai Eminescu. Publicul matur se va putea bucura de două spectacole de succes din repertoriul Ateneului: „Dineu cu proşti” în viziunea regizorală a lui Sebastian Bădărău şi „Atenţie, aterizăm!”, regizor Daniel Onoae, două comedii savuroase care promit să vă descreţească frunţile.

Ştefan Mandachi va vorbi tinerilor despre educaţia antreprenorială

Vineri, 21 august, ora 18,00, la „Întâlnirile de suflet”, este invitat antreprenorul sucevean Ştefan Mandachi, cel care a construit singurul metru de autostradă din Moldova, s-a implicat în lupta împotriva COVID-19, a lansat site-ul 1cm.ro prin care doritorii pot să “cumpere”, contra a 10 euro, câte un centimetru pătrat din miniautostradă, bani care se duc către Societatea de Cruce Roşie, Filiala Suceava, pentru achiziţia de materiale sanitare pentru spitalele din judeţ, inclusiv pentru cel din Fălticeni.

 „Putem să anunţăm primul invitat al Festivalului, Ştefan Mandachi, binecunoscutul antreprenor sucevean, devenit un reper al comunităţii civice prin lansarea campaniei – manifest „Şi eu!”, campanie care s-a bucurat de un adevărat ecou la nivel naţional. Ştefan  Mandachi va veni în calitate de speaker de. Vom discuta cu domnul Mandachi despre educaţia antreprenorială pentru tineri şi responsabilitatea socială, discuţie ce va avea loc înaintea Galei de decernare a premiilor ediţiei a X-a a FITT «Grigore Vasiliu Birlic». Accesul este gratuit  la toate evenimentele organizate în cadrul festivalului, manifestare care se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor de siguranţă şi distanţare socială impuse de autorităţi”, ne-a asigurat preotul Liviu Mihăilă.

O nouă premieră a Trupei de Teatru “Birlic”

Trupa de Teatru “Birlic” a început repetiţiile pentru spectacolul „Micul Prinţ”, cea mai nouă piesă de teatru din repertoriul Birlicilor, pe care o veţi putea vedea în premieră la Festivalul Birlic 2020. Spectacolul, pus în scenă de actorul şi regizorul Vlad Basarabescu, este dramatizarea uneia dintre cele mai cunoscute şi apreciate cărţi pentru copii scrisă de Antoine de Saint-Exupéry şi publicată în 1943 în Statele Unite ale Americii. „Micul Prinţ” spune povestea întâlnirii dintre un pilot naufragiat în deşert şi un tânăr prinţ căzut pe Pământ de pe un mic asteroid. Este o alegorie a esenţei umane, prieteniei şi singurătăţii dedicată atât copiilor cât şi adulţilor, se precizează în programul de prezentare a spectacolului.

Cea mai mare realizare este că după prima ediţie a Festivalului Birlic s-a înfiinţat Trupa de teatru „Birlic” care a pus în scenă multe spectacole cu regizori şi actori importanţi, după cum spune preotul Vasile Liviu Mihăilă. Domnia sa susține că în multe localități se fac festivaluri de teatru, poate mai mari decât cel din Fălticeni, dar aproape nimeni nu are şi o trupă legată de festival.

După prima ediţie a festivalului, o tânără, regizoarea Cristina Bacal, studentă la teatru în acea vreme, a venit cu  ideea să monteze spectacolul „Al cincilea anotimp” cu tineri elevi din Fălticeni, care s-a dovedit a fi un succes iar tinerilor li s-a oferit o alternativă spre cultură.

„După aceea au venit regizori cunoscuți, de la teatre de prestigiu, care au pus în scenă mai multe spectacole: Gheorghe Balint (şapte spectacole), Vlad Rădescu (trei spectacole), Ovidiu Cuncea (trei spectacole), coregrafa şi regizoarea Lorette Enache  (un spectacol), Andrei Ciobanu (un spectacol). Trupa Birlic împlineşte anul acesta zece ani, a participat la festivaluri, concursuri, a câştigat foarte multe. În fiecare an mergem în turneul «Pe urmele lui Birlic» la Bucureşti  unde birlicii (aşa sunt numiţi actorii trupei – n.r.) joacă pe scenele teatrelor importante, Teatrul de Comedie, Cercul Militar Naţional, am jucat şi la Teatrul Nottara şi la Teatrul Excelsior. Mergem cu spectacole și în ţară, iar mulţi dintre cei care au fost actori în Trupa Birlic sunt actori sau sunt studenţi la teatru, la regie, primele generaţie de birlici terminând facultatea şi îi putem aplauda pentru rolurile din teatre cunoscute din țară”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă.

Se caută voluntari pentru festival

Asociaţia Fălticeni Cultural caută voluntari pentru ediţia X a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Gr.V.Birlic”, tineri care vor lucra alături de echipa în organizarea. Aceştia se vor ocupa de promovarea festivalului, „având oportunitatea de a interacţiona cu invitaţii şi de a invăţa ce înseamnă pregătirea unui eveniment cultural de anvergură. Toţi voluntarii vor primi tricouri, şepci, sacoşe, pixuri, ecusoane cu logo-ul festivalului şi alte obiecte promoţionale”, a anunţat Asociaţia „Fălticeni Cultural”.

Cei care doresc să li se alăture echipei d eorganizare sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa grigoras.oanav@gmail.com sau să vină la preselecţia care va avea loc pe 27 iulie, ora 17,00,  în parcarea din faţa sălii Draga Olteanu Matei.

Afişul festivalului este realizat de Doru Axinte, caricaturist născut în „oraşul oamenilor de seamă”, care, în fiecare an şi-a adjudecat cele mai importante premii ale Salonui European de Caricatură, dar şi la expoziţii din Asia, Africa şi America.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.