Avanpremiera spectacolului „Micul prinţ” al Trupei de teatru „Birlic”

Marţi, 4 august, la Fălticeni, în curtea interioară a Colegiului Naţional „Nicu Gane”, a avut loc avanpremiera spectacolului „Micul prinţ” al Trupei de Teatru „Birlic”.

Piesa de teatru pusă în scenă de actorul şi regizorul Vlad Basarabescu, scenografia Petruţ Dumitrescu şi muzica Laur Tătaru, este o adaptare după „Micul prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry, a patra cea mai tradusă carte din lume şi care a fost votată cea mai bună carte a secolului al XX-lea în Franţa.

„Este un spectacol pentru copii şi pentru oamenii maturi, care, mai întâi au fost copii. Vă invităm ca în aceste vremuri grele şi în acest context actual să vă bucuraţi de un spectacol în care îi puteţi aplauda pe elevii cei talentaţi în actorie din Fălticeni. Aceşti copii au muncit timp de două săptămâni, poate chiar mai mult ca unii dintre noi, adică, mai bine de nouă ore în fiecare zi. Două săptămâni m-am trezit în fiecare dimineaţă la ora 8,00, mi-am băut cafeaua şi am lucrat împreună la acest spectacol. De mâine mă duc acasă, la Bucureşti, şi mă voi întreba: Ce fac de astăzi?”, ne-a spus regizorul  Vlad Basarabescu.

Rolul micului prinţ a fost interpretat de Carla Oşlobanu, alături de care au mai evoluat Maria Cuzic, Beatrice Lazăr, Robert Andruşca, Andrei Sava, Denis Triş, Alex Tomegea, Daria Constantin, Ştefania Cornea, Roberta Roman, Delia Tănasă, Claudiu Răileanu.

Călătoria Micului Prinţ este ilustrată vizual de către Petruţ Dumitrescu care a conceput  un decor simplu care schiţează imagini de inspiraţie cosmică, dar şi imaginea deşertului, a furtunii şi a vântului, cu o recuzită minimă, adaptabilă la condiţiile din turnee şi la festivalurile la care Trupa de teatru „Birlic” speră să participe. Este o scenografie care capătă dinamică prin mişcarea actorilor.

Muzica semnată de Laur Tătaru ne ţine pe tot parcursul spectacolului în acordurile uni instrument foarte cunoscut, chitara, iar la sfârşit ne bucurăm parcă şi de basmul românesc, printr-o adaptare reuşită a unei melodii preluate din folclorul autohton.

O poveste despre prietenia pură

Ultima piesă a Trupei de Teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural” aduce pe scenă personajele din basmul scris în 1943 şi care a devinit una din cărțile cele mai cunoscute în lume care a atras teatrul şi filmul, o călătorie stelară a doi prieteni, un cuplu copil – adult, o relaţie umană care ar trebui să se regăsească în orice familie, poveţele din acele vremuri, valabile şi astăzi, dar şi metehnele lumii în care trăim. Este singura piesă de teatru în care autorul şi aviatorul francez Antoine de Saint-Exupéry îşi povesteşte prorpiul rol, cel al unui pilot naufragiat în deşert şi unde întâlneşte un tânăr prinţ căzut pe Pământ de pe un asteroid (rol jucat impecabil de Carla Oşlobanu).

Piesa „Birlicilor” este o poveste despre prietenia pură, fără a ţine cont de vârstă şi spaţiu, este  o aventură de o oră în care un copilul întâlneşte personaje care îl ajută să descopere drumul către simplitatea vieţii, este simbolul unei umanităţi responsabile şi generoase, care aduce mesajul de speranţă şi fraternitate, iar adultul face o călătorie în sens invers şi descoperă importanţa inocenţei.

Aflate mereu în grabă după tot felul de lucruri mărunte dar ignorându-le pe cele cu adevărat importante, înamoraţi cu propriile orgolii şi căutând răspunsul la alţii, fiecare personaj are propria preocupare, are un viciu, este plin de aroganţă şi cu excepţia pilotului prăbuşit în Sahara, nimeni nu va găsi timpul necesar ca să deseneze o oaie Micului Prinţ. După această întâlnire între autor şi prinţ, povestea este una filosofică şi care include critici sociale în care se remarcă ciudăţenia lumii adulte în urma întâlnirilor pe care micul prinţ le are cu vulpea, monarhul absolut care poate comanda un apus de soare, înfumuratul care vrea să fie primul, chiar dacă este singurul dar crede că are nevoie de aplauze şi de admiratori, bussinesmanul care numără stelele chiar dacă nu îi aduc nici un folos, lampagiul care consideră că timpul s-a comprimat, geograful care crede în exploratori, şarpele singuratic atoateştiutor, beţivul, care nu este niciodată singur printre oameni, impegatul de mişcare, care pentru fălticeneni poate că satirizează şi o situaţie locală, gara care nu mai este funcţională de câţiva an, floarea cu trei petale, negustorul, trandafirii.

De la fiecare din aceste personaje Micul Prinţ are de învățat câte ceva, la fel şi cei cu care vine în contact au ceva de învățat din felul lui de a vedea lucrurile, începând cu pilotul şi terminând cu noi, spectatorii.

O piesă pentru copii şi adulţi

Aşa cum este redată pe scenă de tinerii fălticeneni „Micul Prinţ” este o poveste filosofică în care sunt ridicate întrebări esenţiale pentru fiecare dintre noi: prietenia, dragostea, moartea, timpul, realitatea, o piesa care, aşa cum a spus şi regizorul Vlad Basarabescu,  trebuie văzută de copiii, atât pentru plăcerea lor, dar şi de adulţi, pentru că transmite emoţie, dar şi veselie şi melancolie.

„Micului Prinţ” din seara avanpremierei i-a lipsit, din păcate, spaţiul. Accesul publicului a fost permis numai în limita locurilor pe scaunele aflate la o distanţă de doi metri, lucru atent supravegheat de jandarmi. Totuşi numeroşii spectatorii care au dorit să vadă ultima producţie a Trupei de teatru „Birlic”, vor putea viziona premiera spectacolului „Micul prinţ”, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”,  care se va desfăşura la Fălticeni în perioada 17 – 23 august.

„A fost o excelentă seară culturală, cu un public numeros, care a răsplătit cu aplauze munca asiduă a regizorului Vlad Basarabescu şi a tinerilor actori. Mulţumiri din suflet domnului Ionel Vasiliu pentru susţinerea proiectului nostru din acest an. Mulţumiri speciale pentru găzduire domnului Anişor Vasiliu, directorul Colegiului Naţional <Nicu Gane>, curtea interioară a Colegiului fiind o locaţie foarte bună unde se poate juca teatru. Datorită situaţiei din acest an, a X-a ediţie a Festivalului se va desfăşura numai în spaţii exterioare. Prin bunăvoinţa Primăriei şi Consiliului Local Fălticeni, pe lângă parcarea din faţa sălii <Draga Olteanu Matei>, care aparţine Consiliului Judeţean Suceava, spectacolele vor avea loc în faţa Muzeului de Artă <Ion Irimescu>, la Baza de Agrement <Nada Florilor>, în curtea interioară şi pe terenul de sport de la Colegiul Naţional <Nicu Gane>”, ne-a spus părintele Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.