Un nou focar de pestă porcină în județul Suceava

După confirmarea unui nou caz de pestă porcină africană în satul Corocăiești, comuna Verești, unde, într-o gospodărie particulară, au murit trei porci, Județul Suceava se află în alertă sanitar-veterinară. Conform directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare Suceava, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, prezența virusului a fost confirmată și la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, cele trei suine murind din cauza pestei porcine africane. Animalele au fost îngropate la o adâncime de 2 metri, conform protocoalelor în vigoare

Imediat s-a elaborat un plan de măsuri de combatere și s-a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. A fost instaurată o zonă de protecție de 3 kilometri, care cuprinde satele Bursuceni și Corocăiești, dar și o zonă de protecție mult mai largă, în care sunt incluse următoarele localități: Stamate, Bănești, Fântânele, Cotu Dobei, Slobozia, Știrbăț, Chilișeni, Poieni, Verești, Hancea, Udești, Ruși-Mănăstioara, Văratec, Salcea, Dumbrăveni, Sălăgeni și Siminicea (în județul Suceava), plus Huțani, Vlădeni, Brehuești, Corni, Sarafinești și Icuseni, din Botoșani.

Echipe mixte sanitar-veterinare au început în regim de urgență inventarierea tuturor porcilor.

Crescătorii din zonă sunt îndemnați la calm și colaborare. Porcii trebuie luați în evidență și supravegheați, fără a se pune problema de a fi sacrificați.

În zona de supraveghere există și o fermă de porci, la Dumbrăveni, care este și ea atent monitorizată.

Porcii care contractează virusul refuză hrana, iar pe corp le apar pete roșiatic-violete, au secreții nazale și oculare de culoare roșie și se instalează diaree hemoragică, crescătorii de porci având obligația să anunțe imediat medicii veterinari dacă observă că porcii dau semne de boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.