Premieră teatrală și candele aprinse în memoria eroilor 

Trupa de teatru „Birlic” din municipiul Fălticeni a prezentat, în seara zilei de 22 decembrie, la sala „Draga Olteanu Matei”, premiera spectacolului „Soțul păcălit sau George Dandin”, de Molière, în regia tinerei actrițe Ana Maria Fasolă.

„Soțul păcălit sau George Dandin”, este o comedie  a cărei premieră avut pe 18 iulie 1668 la Palace de Versailles, când a fost văzută de Ludovic al XIV-lea și a fost prezentată publicului începând cu 9 noiembrie 1668 la Théâtre du Palais-Royal.

Înscrisă pe coordonatele grotescului, comedia „Soțul păcălit” se axează pe povestea clasică a soțului înșelat, regăsibilă în numeroase scrieri ale literaturii universale.

Georges Dandin, un țăran bogat, își cedează averea familiei de Sotenville, nobili ruinați, iar în schimbul averii sale, primește de la domnul și doamna de Sotenville un titlu de noblețe (domnul Georges de Dandinière) precum și mâna fiicei acestora, Angelica. Superioară în rang social, dar nu și în calități, aceasta nu și-a dorit niciodată această căsătorie lipsită de iubire, motiv pentru care George Dandin are multe de pătimit de pe urma năbădăioasei sale neveste. Fără scrupule, Angelica îl înșeală pe Georges cu aristocratul Clitandre, iar George Dandin încearcă în zadar să dovedească acest lucru în fața socrilor săi pentru a scăpa de această căsătorie. Soțul păcălit îi cheamă în repetate rânduri pe socri pentru a o surprinde asupra faptului, însă Angelica întoarce mereu situația în favoarea ei, iar domnul și doamna de Sotenville nu pierd niciun prilej de a-i aminti lui Georges că diferența de condiție nu a fost abolită, o stăre de fapt prezentată comic, dar care frizează grotescul.

După spectacol a urmat un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în urmă 31 de ani, în timpul Revoluţiei române, organizat de Asociaţia Fălticeni Cultural și care s-a finalizat la Monumentul Eroilor de pe strada 2 Grăniceri, unde au fost aprinse candele pentru eroii revoluţiei anticomuniste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.