Sute de cadouri au ajuns în comunitățile sărace cu sprijinul voluntarilor

Sute de cadouri și obiecte de îmbrăcăminte/încălțăminte au ajuns în comunitățile sărace din județul Suceava, cu sprijinul voluntarilor Institutului Bucovina, studenți la specializarea Asistență Socială din cadrul USV

 6 voluntari de la specializarea Asistență Socială din cadrul Universității “Ștefan cel Mare” Suceava, au sprijinit în ultimele luni implementarea unor proiecte de incluziune socială, inițiate de Institutul Bucovina în comunitățile sărace din județ. Prin aceste stagii de practică, cunoștințele teoretice și-au găsit aplicabilitate în munca de teren.

Anamaria Boca, Andreea Boca, Iuliana Buta, Roxana Canciuc, Alexandra Popovici și Anamaria Zugravu s-au deplasat de mai multe ori în perioada Octombrie – Decembrie, împreună cu specialiștii Institutului Bucovina, în cătunul Țâmpoceni din comuna Păltinoasa, unde au vizitat și completat anchete sociale pentru 75 de familii în grija cărora se află aproximativ 190 de copii.

“Când am început practica în acest Institut nu știam sigur ce o să facem, dacă o să ajutăm cu advărat pe cineva. Dar după ce am ajuns în cătunul Tâmpoceni, m-am ataşat de copilași. Unii se jucau, lucrau în gospodărie, alții ne ajutau pe noi. Cunoșteau fiecare casă, copil, detaliu. Eram două voluntare care culegeam informații și parcă niște eroi în ochii micuților. Ne-am împrietenit cu toții”, spune Anamaria Boca.

În teren, voluntarii au colectat date despre situația familiilor și condițiile de trai, centralizându-le ulterior la sediul Institutului Bucovina. Acolo unde informațiile nu erau disponibile, au fost trimise solicitări către autoritățile publice, pentru completarea și finalizarea dosarelor. În urma analizei datelor, s-a stabilit care sunt nevoile copiilor din comunitate, în special cele ale școlarilor. În privința acestora, prioritatea este prevenirea abandonului școlar, mai accentuat în perioada pandemiei.

După această etapă de colectare, cei 6 voluntari au continuat cu etapa de centralizare și evidențiere a nevoilor celor peste 190 de copii, însumate în cadrul proiectului “EN – POWER”, implementat de FONSS și cofinanțat de Enel România. Prin acesta s-a urmărit identificarea profilului consumatorilor de energie electrică vulnerabili din Regiunea de Nord – Est, care cuprinde și județul Suceava.

“Din experiența mea de teren, am văzut o imagine clară a lipsurilor acestor copii, cauzate de problemele pe care le au. Mi-a plăcut foarte mult că au fost primitori și dornici să ne ajute în culegerea informațiilor. Ei știu exact toate casele din sat”, povestește și Anamaria Zugravu.

Printr-un alt doilea proiect, “EduGreen”, care a avut în vedere sprijinirea a 30 de școlari din comunitate, aceștia au achiziționat obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă potrivite fiecărui copil, lucru care nu ar fi fost posibil în lipsa informațiilor colectate în teren. Mai mult, o parte dintre acești copii au acum acces și la tablete, urmând să primească sprijin pentru a învăța cum să le folosească.

Anul acesta, Institutul Bucovina a desfășurat și campania Cadoul din Cutia de Pantofi, aflată la a 7-a ediție, un proiect de suflet, prin care sute de cadouri conținând obiecte de îmbrăcăminte/încălțăminte, echipament școlar, dulciuri și jucării, împachetate în cutii de pantofi în culori festive, au fost colectate la sediul Institutului Bucovina. Săptămâna trecută, voluntarii le-au împărțit copiilor din județ care trăiesc în medii defavorizate, aducând în casele acestora spiritul Crăciunului și bucuria că de sărbători vor avea și ei cadouri ca toți ceilalți copii. Acțiunile de distribuire continuă cu mult spor și în această săptămână.

În prioada următoare, voluntarii intenționează să contacteze autoritățile publice competente, pentru stabilirea unui set de măsuri de incluziune socială pentru comunitățile defavorizate și aflate în situații de risc, care trebuie implementate de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.