Mașinile parcate pe trotuare sau spații verzi pot fi ridicate de autorități

O lege promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 24 noiembrie 2020 permite autorităților să ridice vehiculele parcate la întâmplare, pe trotuare, spații verzi sau pe orice alt spațiu public care nu are destinația de parcare. Prin urmare, șoferii care își vor mai lăsa mașinile pe trotuar, în zonele pietonale sau pe spații verzi, se vor alege nu numai cu amendă, ci vor fi nevoiți să plătească și taxa suplimentară care vine cu ridicarea mașinii.

Până acum, Codul Rutier permitea ridicarea mașinilor lăsate pe drumurile publice, nu a celor de pe domeniul public.

Proiectul de lege adoptat de Parlament se referă la modificarea regulilor de gospodărire a localităţilor. Potrivit documentului, în Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rural este introdus un nou articol care prevede că ”dacă un vehicul staţionează pe domeniul public, în alte locuri decât drumul public, poliţia locală poate dispune măsura tehnico-administrativă a ridicării vehiculului”.

Cu alte cuvinte, cei care își lasă mașinile pe spațiul verde, pe trotuare ori în orice alt spațiu public care nu este amenajat ca parcare, riscă să plătească atât amenda, cât și taxele pentru ridicarea autoturismului și recuperarea acestuia. Mai ales că această operațiune se poate face 24 de ore din 24, ridicarea vehiculelor fiind considerată serviciu public.

Noile reglementări arată că ”ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane”.

Această modificare legislativă a fost motivată de inițiatori prin dorința de a completa OUG 195/2002, care protejează exclusiv carosabilul. ”Autoritățile locale se confruntă și cu alte probleme, cum este cea a parcării pe spațiile verzi, în parcuri, zone pietonale. (…) Această inițiativă reglementează ridicarea vehiculelor staționate pe domeniul public, în alte locuri decât cele care fac parte din drumul public (ex. spații verzi, parcări de reședință, spații pietonale diverse. Reglementarea propusă este similară celei reglementate în prezent prin Regulamentul de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului 195/2002”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor legii.

Legea promulgată la sfârșitul anului trecut stabilește mai multe obligații decât în prezent pentru persoanele fizice și cele juridice în privința îngrijirii a clădirilor, terenurilor sau vehiculelor pe care le au în proprietate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.