Federația Națională a Părinților– EDUPART solicită ministrului Educației să elimine unele cerințe din programa de limba română pentru examenul de la finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Națională. Părinții cer eliminarea textului dramatic, dar și construcțiile propoziționale ale unor funcții sintactice, și ajustarea altor cerințe. De asemenea, federația cere organizarea unei simulări în luna martie a examenului.
„Federaţia Naţională a Părinţilor – EDUPART ȋşi exprimă îngrijorarea față de modalitatea în care elevii din actuala generație de clasa a VIII-a s-au putut pregăti eficient pentru a susține examenul de Evaluare Națională în condiții optime. Ţinând cont atât de modalitatea desfăşurării efective a activităţilor de predare-evaluare ȋncontextul epidemiologic actual ȋn care ne aflăm de aproape un an cât şi problemele apărute pe parcursul anilor de studii, vă ȋnaintăm, spre analiză, opiniile grupului de lucru din cadrul Departamentului ȋnvăţământ gimnazial al federaţiei, format, preponderent, din profesori de limba şi literatura română, din mediul urban şi rural”, se precizează în solicitarea transmisă ministrului Educației.
Ce propun părinții să se elimine din programa pentru examen:
– Tipuri de texte: textul dramatic şi arta spectacolului (autor, personaj dramatic; rolul indicaţiilor scenice; rolul dialogului; actori, decor, costume, lumini, muzică)
– Tipare textuale de structurare a ideilor: explicative
– Pronumele posesiv şi adjectivul pronominal posesiv. Folosirea corectă a pronumelor şi a adjectivelor pronominale: nehotărât, a adjectivului pronominal de întărire. Pronumele şi adjectivul pronominal negativ şi negaţia în propoziţie.
– Realizări propoziţionale ale unor funcţii sintactice: completiva indirectă şi opoziţională, circumstanţiala de loc, de timp, de mod, cauzală, finală.
Părinții cer și publicarea săptămânală a unor modele de subiecte pentru Evaluarea națională (minim 3 subiecte). Totodată, ei doresc ca elevii să susțină o simulare a examenului în luna martie a acestui an, tocmai pentru a se verifica din timp cât de pregătit este elevul pentru evaluare.
Federația Națională a Părinților solicită implementarea unor emisiuni TELEȘCOALA și un compediu de gramatică pentru uzul școlar care ar putea fi disponibil online.