Părinții copiilor care învață în sistem on-line pot să beneficieze de zile libere

Prin Ordonanța de urgență nr. 220/2020 privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială după 1 ianuarie 2021, în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea unor acte normative, părinții pot beneficia de zile libere plătite până la data de 30 iunie 2021. Ordonanța a fost adoptată de Guvernul României pe 30 decembrie, iar a doua zi a și fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanța extinde perioada până la care părinții pot beneficia de zile libere plătite în situația suspendării cursurilor de învățământ ale minorilor pe care îi au în grijă.  Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică până la 30 iunie 2021 şi în situaţia în care, prin ordin al ministrului educaţiei, se dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line.

Unul din părinții care au copiii la școli care învață în scenariul galben sau roșu, pot să beneficieze de zile libere plătite cu 75 la sută din salariu, dar nu mai mult de 75 la sută din salariul mediu brut pe lună. (4.072 lei pe lună / 194 lei pe zi). Ca procedură, părintele va depune la angajator o cerere de acordare a zilelor libere, copia certificatului de naștere a copilului și declarația pe proprie răspundere a celuilalt părinte prin care spune că nu a beneficiat de zile libere potrivit ordonanței de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.