Se mai pot depune proiecte pentru prima împădurire

Pot cere aceste fonduri proprietarii publici și privați de teren agricol și formele asociative ale acestora. Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixă, va acoperi costurile standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole și neagricole.

Sesiunea nr. 5 de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurire”, aferentă submăsurii 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, se prelungește până la data de 26.02.2021.

Reamintim potențialilor beneficiari să aibă în vedere faptul că Proiectul tehnic de împădurire nu poate fi depus la Garda Forestieră, în vederea avizării, cu mai puțin de 10 zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA.

Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” aferent sesiunii nr. 5 de depunere a cererilor de sprijin, care detaliază modul de accesare a sprijinului financiar, precum și documentele relevante pentru implementarea schemei de ajutor de stat sunt postate pe site-ul APIA – http://www.apia.org.ro, la secțiunea Măsuri de sprijin și IACS, respectiv Măsuri delegate din PNDR.

Astfel, prin schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, statul pune la dispoziție 10.000.000 euro. Prin această schemă, se acordă sprijin financiar nerambursabil pentru înființarea de plantații forestiere, respectiv realizarea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție.

Pentru a primi acest sprijin, cei interesați trebuie să depună solicitări la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău. Demersul trebuie făcut până cel târziu în data de 26 februarie. Aceasta este cea de a cincea încercare a statului de a-i convinge pe proprietarii de terenuri degradate să le împădurească, folosind finanțări nerabursabile de la stat. Până acum, fără niciun rezultat la nivel de județ, întrucât niciun beneficiar nu s-a adresat instituției pentru a obține finanțare, deși au fost mulți care s-au interesat de program.

Subvenția se va da sub forma a două prime: una pentru înființarea plantațiilor forestiere, care acoperă inclusiv costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire, iar cea de-a doua este prima anuală, pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreținere și îngrijire a plantației forestiere și pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, acordată în funcție de categoria de beneficiar și tipul de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.