Bugetarii sunt obligați să aleagă între pensie sau salariul la stat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, miercuri, 17 martie, la finalul ședinței de Guvern, că bugetarii care încasează și pensie trebuie să-și exprime opțiunea în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Ministrul muncii a precizat că în prezent în sistemul public sunt aproximativ 35.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul. Guvernul a aprobat în primă lectură proiectul de lege, iar săptămâna viitoare acesta ar urma să fie trimis Parlamentului.

”Un salariat care ajunge la vârsta legală de pensionare și dorește să muncească mai departe depune o cerere și e suficientă pentru a-și putea continua activitatea. În sectorul public însă, atunci când optează pentru prelungirea continuării activității, atunci se suspendă dreptul la pensie. Cei care cumulează pensie cu salariul la stat au obligația ca în 30 de zile de la publicarea actului normativ să-și exprime opțiunea, iar angajatorii trebuie să îi informeze”, a precizat Raluca Turcan.

Totodată, sunt prevăzute şi câteva excepţii. Astfel, persoanele care sunt alese în funcţii publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituţie sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative. De asemenea, sunt exceptate persoanele care încasează în momentul de faţă venituri sub formă de drepturi de autor şi drepturi conexe în baza legii drepturilor de autor, personalul didactic plătit cu ora, pensionarii încadraţi în cadrul III de invaliditate, asistenţii maternali, asistenţii personali şi îngrijitorii la domiciliu sau membrii Academiei Române.

”Acesta măsură este un drept nu o obligaţie, care ţine de drerptul slariatului de a muncii. Personele au dreptul să muncească atât în sectorul privat cât şi în cel public. De asemenea, există posibilitatea ca acestea să revenă asupra acestei hotărâri şi să se întoarcă la pensie, înainte de vârsta de 70 de ani iar anii munciţi în plus conduc la recalcularea pensiei.”, a declarat Ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.