Pfizer anunţă că o a treia doză de vaccin ar putea fi necesară în cel mult 12 luni de la vaccinare

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că cei imunuzaţi cu vaccinul produs de compania pe care o conduce, în colaborare cu BioNTech, vor avea nevoie, cel mai probabil, de o a treia doză, adică de încă un rapel în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. Bourla a mai spus că există posibilitatea ca oamenii să fie nevoiţi să se vaccineze anual pentru a fi protejaţi împotriva noilor tulpini ale virusului.

„Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus”, a declarat Bourla, potrivit CNBC. CEO-ul  companiei Pfizer a precizat că vaccinurile vor fi un instrument esenţial în lupta împotriva noilor variante de coronavirus, care s-au răspândit la nivel global.

Cercetătorii încă nu ştiu cu exactitate cât durează protecţia împotriva virusului după ce o persoană a fost complet vaccinată. Pfizer a declarat la începutul acestei luni că vaccinul său are o eficienţă de peste 95% până la şase luni după efectuarea celei de-a doua doze. Şi vaccinul Moderna, care utilizează o tehnologie similară cu cea folosită de Pfizer, s-a dovedit a fi eficient până la şase luni.

Datele Pfizer s-au bazat pe studiul a cel puţin 12.000 de participanţi vaccinaţi. Cu toate acestea, cercetătorii spun că mai sunt necesare analize şi studii pentru a determina dacă protecţia durează şi după cele şase luni.

Și Moderna va introduce o a treia doză de vaccin

Un anunţ similar a fost făcut la începutul acestei săptămâni şi de compania Moderna, care speră ca în această toamnă să aibă disponibilă o a treia doză, suplimentară, pentru vaccinul anti-Covid pe care îl produce. Potrivit directorului general al companiei farmaceutice americane, Stephane Bancel, doza ar fi menită să ofere o mai mare protecţie împotriva Covid-19.

„Vreau să mă asigur că din toamnă vor fi disponibile doze suplimentare de vaccin, pentru a proteja oamenii în viitorul sezon de toamnă-iarnă în SUA”, a afirmat Bancel.

Declaraţiile acestuia vin la o zi după ce compania Moderna a anunţat că vaccinul său actual pentru Covid-19 are o eficacitate de peste 90%, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.