Raport Avocatul Poporului: peste 200 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie

Peste 200 de localităţi din mediul rural nu au medic de familie, potrivit unui raport prezentat de Avocatul Poporului .
„Există localităţi din mediul rural care nu au un medic de familie (din situaţia centralizată prezentată de Ministerul Sănătăţii, rezulta că, la sfârşitul anului 2019, erau unităţi administrativ teritoriale fără medici de familie: Alba – 13, Caraş-Severin – 14, Sălaj – 16, Buzău – 10, Hunedoara – 12) .

Conform raportului, în județul Suceava sunt 277 cabinete ale medicilor de familie în cele 114 unități administrativ-teritoriale, iar 4 unități administrativ-teritoriale nu au medic de familie, populația per cabinet MF fiind de 2259 persoane înscrise.

La nivel naţional, din datele comunicate de casele judeţene de asigurări de sănătate, se constată existenţa unui număr de 212 localităţi din mediul rural fără medic de familie şi 665 de posturi de medici de familie vacante”, prevede Raportul special privind lipsa medicilor de familie din zona rurală şi din zonele defavorizate sau greu accesibile.
Deşi la nivel teoretic există o Strategie naţională de sănătate, aceasta nu a dat rezultatele scontate, situaţia în teritoriu, mai ales în zona rurală, fiind una deficitară din punct de vedere al garantării şi asigurării sănătăţii publice prin intermediul medicilor de familie.

Întregul raport poate fi lecturat pe pagina de internet a Avocatului Poporului:

Dă clic pentru a accesa Raport-special-privind-lipsa-medicilor-de-familie-din-zona-rurala-si-din-zonele-defavorizate-sau-greu-accesibile.pdf

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.