Slujbă de pomenire a personalităţilor, spectacole de teatru şi concurs de recitare la Ziua Culturii Fălticenene

Asociaţia Fălticeni Cultural organizează marţi, 15 iunie 2021, Ziua Culturii Fălticenene. Ca în fiecare an, manifestările încep cu o slujbă de pomenire a personalităţilor fălticenene oficiată de un sobor de preoţi, la ora 10,00, în Catedrala „Învierea Domnului”. Va  urma o ceremonie de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori la monumentele şi mormintele personalităţilor fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni și la statuia poetului Mihai Eminescu din fața Muzeului de Artă „Ion Irimescu”.

De la ora 12,00,  cei mici sunt invitați, împreună cu părinții și bunicii, la Sala de spectacole a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, pentru a viziona spectacolul „Peter Pan”, o adaptare originală, interactivă şi veselă a minunatei poveşti a lui J. M. Barrey, pusă în scenă de actorii Ateneului Naţional din Iaşi.

De la  ora 15,00,  la Sala „Draga Olteanu Matei” va avea loc concursul de recitare „Poetul lunii”, înscrierea concurenţilor urmând a avea loc cu 30 de minute înainte de începerea manifestării. Participanții trebuie să aleagă pentru concurs doar versuri din lirica românească. Premiile concursului sunt asigurate de firma Metal Galss și pictorii Magyarosy Miklos, Carmen Grecu și Radu Bercea.

De la ora 19,00, iubitorii de teatru din urbea de pe Şomuz sunt invitaţi la Sala de spectacole a Centrului Cultural ”Gr. V. Birlic”  pentru a viziona spectacol „Take, Ianke şi Cadîr” al Ateneului Naţional din Iaşi.

Proiectul cultural al Asociaţiei „Fălticeni Cultural” nu ar fi fost posibil de realizat dacă nu ar fi existat deschidere şi sprijin din partea unor oameni de afaceri locali și fără sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni care asigură gratuit spațiul pentru cele două spectacole de teatru.

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, organizatorul evenimentului, ne-a spus: „Pe 15 iunie, începând din anul 2011, când am pornit prima ediţie a Festivalului Birlic, am organizat şi o primă pomenire a personalităţilor fălticenene. De atunci această zi importantă pentru noi, românii, ziua în care a încetat din viaţă Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu, s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură”.

Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiinţă români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraş, preoţii au pomenit peste 60 de nume, printre ei numărându-se scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeşu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de ştiinţă ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.