Focar de pestă porcină africană în municipiul Fălticeni

 Autorităţile sanitare veterinare sucevene au declarat focar de pestă porcină africană în municipiul Fălticeni, după ce prezenţa virusului a fost confirmată la două suine din gospodăria unui localnic. Anunţul a fost făcut de dr. Mihai Voloşeniuc, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (DSVSA) Suceava, care a precizat că, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, s-a întrunit pentru analizarea situaţiei şi luarea măsurilor care se impun.

Crescătorul cu pricina susţine că, în august, a cumpărat animale necrotaliate de la un comerciant care le expuse în preajma târgului închis din Bogdăneşti. Unul dintre porci a fost sacrificat recent, iar ce de-al  doilea, bolnav, care trăgea să moară, a fost tăiat zilele trecute. De la acesta din urmă, gospodarul a prelevat probe pentru depistarea trichinellei, pe care, alături de organele animalului, le-a dus la Laboratorul DSVSA din Suceava. Analizele făcute pe organele respective au ieşit pozitive la virusul pestei porcine africane (PPA), situaţie în care cetăţeanul a consimţit să predea întreaga cantitate de carne în vederea distrugerii prin incinerare într-o instalaţie autorizată. Laboranţii DSVSA au extins analizele şi pe măduva din oasele preparatelor gătite în gospodărie de pe cel dintâi porc sacrificat, rezultatul fiind, de asemenea, pozitiv. În acest context, dr. Mihai Voloşeniuc nu ezită să reitereze că virusul pestei porcine este rezistent la tratarea termică superficială, continuând să fie prezent în afumături, dar şi în preparatele sărate.

Întrucât animalele s-ar fi îmbolnăvit după un timp relativ îndelungat de la cumpărare şi, cu toate că sursele pot fi multiple, se presupune că virusul ar fi fost adus în gospodărie de la groapa de deşeuri menajere din apropierea acesteia.

„Sperăm să fie ultimul focar”

Şeful DSVSA precizează că, deşi proprietarul animalelor neagă vreun posibil contact, supravegherea sanitară veterinară a fost extinsă şi asupra gospodăriei cu două suine a vecinului. Totodată, vor fi supuse catagrafierii porcinele aflate în toate exploataţiile de pe o rază de 10 km faţă de focarul de la marginea municipiului Fălticeni, crescătorilor recomandându-li-se să semnaleze orice suspiciune de îmbolnăvire.

Deoarece porcinele infectate nu erau înregistrate sanitar veterinar şi, pe deasupra, medicul veterinar nefiind anunţat la primele semne ale bolii, proprietarul acestora nu poate fi despăgubit.

„ După 4 luni de zile, putem spune că avem  un nou focar în evoluţie la porcul domestic. Am intervenit rapid, luăm măsurile care trebuie, am făcut dezinfecţie ca la carte şi sperăm să fie ultimul focar. Recomandăm oamenilor să cumpere doar porci crotaliaţi, înregistraţi sanitar veterinar, cu acte şi să anunţe medicul sanitar veterinar la orice suspiciune de boală” a subliniat dr. Voloşeniuc.

Cazul de la Fălticeni este primul înregistrat din luna mai 2021, moment în care în judeţul Suceava fuseseră lichidate toate focarele de pestă la porcinele domestice.

Semnele bolii la porcii din fermă sau gospodărie
Simptomele bolii apar mai ales în formele preacute sau acute.

Dacă observați vreun deces inexplicabil în efectivul de porci, este semn clar că trebuie să vă alarmați, să raportați situația atât medicului veterinar, cât și aututorităților sanitar-veterinare.

Febra ridicată, de circa 40-42 de grade Celsius, este un alt posibil semn al îmbolnăvirii porcilor cu pestă porcină africană.

Porcii bolnavi cu pestă porcină africană prezintă înroșiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului

Pierderea poftei de mâncare, a apetitului, este un alt semn care trebuie să îi îngrijoreze pe fermieri. Porcii cu pestă porcină africană își pierd energia, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică.
Porcii cu pestă porcină africană pot przenta stări de vomă, diaree – uneori cu sânge, scurgeri la ochi.

În maxim 20 de zile de la îmbolnăvire, animalele cu PPA suferă decesul.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.