Buget record pentru programul Rabla in 2022

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anuntat joi, 13 ianuarie, ca programele ”Rabla” și ”Rabla Plus”, care vor incepe in februarie, vor avea anul acesta cel mai mare buget de la lansare, respectiv peste 1,2 miliarde de lei.

Ministrul a precizat că anul acesta, programul vine cu o serie de modificari. Una dintre ele faptul ca pentru o masina cumparata pot fi predate spre casare doua autoturisme mai vechi de 15 ani , bonusul de casare, putand ajunge până la 16.500 de lei pentru Rabla Clasic, daca beneficiarul preda la casare doua autoturisme ambele mai vechi de 15 ani (6.000 de lei/mașină), el urmand a primi și o prima de 1500 de lei pentru bonusul de vechime, adică maşina casată trebuie să fie 15 ani şi cel mult Euro 3 sau inferioară si 3000 de lei de pentru achizitionarea unei masini hibrid.

La Rabla Plus, în schimbul unui autoturism vechi casat va putea fi cumpărat un automobil electric nou, prima de casare fiind 45.000 lei. Pentru un hibrid plug-in, ecobonusul este 21.500 lei, în ambele situații putându-se adăuga cei 1.500 lei ai ecobonusului de vechime de peste 15 ani.

Vom asigura, în 2022, cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată Rabla Clasic şi Rabla Plus şi acest buget va fi de peste 1,2 miliarde de lei”, a spus ministrul Mediului, Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a menţionat că programul a fost etapizat pe apeluri lunare de depuneri de cereri, pentru ca toţi beneficiarii să primească răspuns în cel mult o lună de la depunerea dosarelor iar implementarea celor două programe este planificată pe 3 ani și regulile de acum ar trebui să rămână în vigoare. Astfel este asigurată predictibilitate şi implementarea unor politici publice astfel încât rezultatul scontat – cel al scoaterii din circulație a cel puţin 250.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani, până în 2026 – să fie atins.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.