Nu li se mai taie curentul și gazele rău-platnicilor

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat  că Guvernul va reintroduce imposibilitatea debranșării nu doar pentru consumatorii vulnerabili, ci pentru toate categoriile de consumatori casnici. Măsura se adăuga obligației de refacere a facturilor la energie și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate și neimpunerii de penalități la acestea.

Potrivit unei legi în vigoare, adoptată în luna octombrie 2021 de Parlament, consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale definiți drept vulnerabili în Legea de protecție socială a lor, dar și acelor gospodării ale populației care consumă lunar, în medie, mai puțin de 100 kWh de curent și 1.000 kWh de gaze și nu acumulează mai mult de şase facturi lunare de consum neachitate, nu li se poate întrerupe alimentarea cu energie și gaze de către operatorii de transport și distribuție de profil pe perioada stărilor de alertă, urgență sau asediu.

Prin această lege Parlamentul a amendat ordonanța de urgență din august prin care Guvernul abrogase măsura de interzicere a deconectării sau debranșării tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, măsură adoptată în 2020.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili, așa cum aceasta este definită în Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta” este precizat la articolul V din LEGEA nr. 259 din 29 octombrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.