Incendiu la etajul IV al Spitalului Județean

Un incendiu, a izbucnit, în nopatea de miercuri spre joi, la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Conform purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, cpt. Alin Găleată, flăcările s-au manifestat în zona unui salon de la etajul IV al spitalului unde este secția de Obstetrică-Ginecologie.

Inițial, la fața locului s-au deplasat forțele și mijloacele de la Detașamentul de Pompieri Suceava (5 autospeciale cu apă și spumă, o descarcerare ușoară, o autoscară de intervenție la înălțime, o ambulanță SMURD B2 și o Autospecială de Tranport Personal și Victime Multiple – ATPVM) , ulterior fiind activat și Planul Roșu de Intervenție.  Pe lângă subunitățile de pompieri din județ au mai fost solicitate resurse și de la Inspectoratele pentru situații de urgență Botoșani și Iași, Incendiul fiind localizat în timp scurt, din totalul forțelor și mijloacelor alocate, o parte au fost întoarse la bază. De asemenea, în sprijin, au intervenit și 9 echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.
Incendiul a fost localizat la ora 0:42, iar lichidarea acestuia a fost declarată 10 minute mai târziu.

Concomitent cu acțiunea de stingere, s-au derulat misiunile de căutare-salvare-evacuare a tuturor persoanelor (pacienți, personal medical și auxiliar) de la nivelul etajului IV și de la etajele superioare (V-IX). Pe parcursul intervenției au fost evacuați, de către pompierii militari și de către personalul de pe locul de muncă, 329 de pacienți, dintre care, 102 copii (57 nou-născuți). Pacienții au fost evacuați pe secțiile de la etajele inferioare și în Unitatea de Primiri Urgențe. Aceștia nu au suferit probleme medicale cauzate de arsuri sau intoxicații cu fum și gaze toxice.

Conform anunțului făcut, într-o conferință de presă, de comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina”, colonelul Costică Ghiață, incendiul înregistrat azi-noapte la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava nu a fost provocat de o neglijență, ci de supraîncălzirea unui ventilator.

Colonelul Costică Ghiață a precizat că s-a intervenit cu promptitudine fiindcă instalația de semnalizare a incendiilor existentă la spital și-a făcut simțită utilitatea.

”Incendiul a fost localizat și lichidat în 10 minute. Simultan s-a desfășurat evaluarea și evacuarea pacienților din saloane care în mare parte erau inundate cu fum. Precizez că de la etajul 4 și până la 9 am avut holurile inundate cu fum ceea ce a a inclus și acțiune de evacuare a acestui fum astfel încât saloanele să poată fi reutilzate. Dificultatea intervenției s-a datorat numărului mare de pacienți care au fost relocate lucru care s-a întâmplat într-un timp destul de scurt. Reacția rapidă în sistem integrat atât a  personalului ISU cât și a personalului medical de la Spitalul Județean a făcut ca la această intervenție să nu înregistrăm  nicio victimă. Personalul medical s-a mișcat foarte, foarte bine, datorită acțiunilor de pregătire derulate de ISU în permanență”, a declarat colonelul Costică Ghiață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.