ROBOR a atins un nou record

Indicele ROBOR continuă să crească, iar miercuri a atins cele mai ridicate valori din vara anului 2013 şi până acum. Astfel, ROBOR  la trei luni a crescut la 4,59%, faţă de 4,56%, aceasta fiind cea mai ridicată valoare din 9 iulie 2013 şi până acum. ROBOR la şase luni a crescut la 4,68%, faţă de 4,66%, şi a atins cea mai mare valoare din 2 august 2013 şi până acum.

https://www.bnr.ro/ROBID-ROBOR-5672-Mobile.aspx

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională. Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

ROBOR la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019. De la începutul anului, acest indice a crescut cu 50%.Asta înseamnă că rata la un credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei, luat pe 30 de ani, a crescut de la începutul anului cu aproape 250 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.