Prefectura a publicat un plan de măsuri pentru atenuarea efectelor negative ale caniculei

Prefectura Suceava a publicat un plan de măsuri pentru prevenirea, diminuarea și atenuarea efectelor negative ale caniculei şi secetei. Conform paginii de Facebook a Instituției Prefectului.

Având în vedere prognoza meteorologică, care indică creșterea temperaturilor, este necesară punerea în aplicare a planului de măsuri și de acțiuni specifice sezonului cald (caniculă și secetă):
• diseminarea către populație și operatorii economici a măsurilor de prevenire cu privire la sănătatea populației;
• asigurarea operativității tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor calificat, pentru stingerea incendiilor sau intervenției la accidente pe căile rutiere și feroviare;
• revederea planurilor de cooperare întocmite între structurile de răspuns;
• sprijinirea autorităților administrației publice locale în derularea acțiunilor de protecție a populației și a comunităților;
• identificarea persoanelor vulnerabile de către autoritățile administrației publice, cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale și voluntarilor și monitorizarea acestora;
• intensificarea acțiunilor cu caracter preventiv și operativ din responsabilitatea serviciilor voluntare pentru situații de urgență;
• amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor și de adăpostire a populației, semnalizate corespunzător, astfel încât să fie identificate cu ușurință de către populație, dotate cu aer condiționat și apă potabilă care să fie distribuită gratuit.
De asemenea, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de către populație în zilele caniculare:
-efectuarea deplasărilor în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice etc);
-evitarea zonelor aglomerate, a expunerii la soare și a efortului fizic intens în intervalul orar 11.00-18.00;
-purtarea de haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
-hidratarea cu sucuri, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri (1,5-2 litri pe zi);
-evitarea consumului în cantitate mare a băuturilor care conțin cofeină și zahăr (sucurile carbogazoase);
-evitarea consumului de alimente cu un conținut sporit de grăsimi, în special cele de origine animală;
-evitarea consumului de alcool, care favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii;
-menținerea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate și oferirea de asistență ori de câte ori au nevoie;
-evitarea lăsării copiilor și a animalelor de companie singure în autoturisme;
-solicitați sfatul medicului la cel mai mic semn de suferință manifestat;
-crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;
-pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.