Sesiune de instruire a specialiștilor implicați în identificarea victimelor traficului de persoane

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane  – Centrul Regional Suceava, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, a organizat, în perioada 26-28 august, o sesiune de instruire a personalului de specialitate din domeniul asistenței sociale, urmărind astfel consolidarea capacității specialiștilor implicați în utilizarea tehnicilor multiple de identificare și referire a victimelor traficului de persoane.

Întâlnirea a vizat, totodată, optimizarea și extinderea procesului de colaborare interinstituțională, ce dezvoltă parteneriate cu instituțiile guvernamentale și nonguvernamentale cu atribuții în acest sector.

Evenimentul organizat la Sucevița a reunit reprezentanți din partea a peste 15 primării din principalele orașe și localități limitrofe Sucevei, precum și specialiști din cadrul următoarelor instituții: Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava –  Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane; Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi; Baroul Suceava; Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţionalã Suceava; Asociația pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educatie (ADPARE); Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Rădăuți și Gura Humorului; Instituția Prefectului – județul Suceava; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava; Centrul Școlar de Educație Incluzivă ”Sfântul Andrei” din Gura Humorului; Centrul de Servicii Multifuncţionale pentru Copilul aflat în Dificultate – Gura Humorului și Școala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuți.

Vineri, participanții înregistrați au fost întâmpinați și prezentați de către Carmen Lupu (Consiliul Județean Suceava), Laura Stadler (ANITP – Centrul Regional Suceava), Petru-Vasile Gafiuc și Raluca Iacob (Asociația Institutul Bucovina), organizatorii evenimentului. Sub coordonarea lui Mihai Moisoiu (ANITP – Centrul Regional Suceava), a Mariei Pavelescu (Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţionalã Suceava), sesiunea de instruire a debutat cu activități de cunoaștere interpersonală și exerciții emoționale psiho – terapeutice în lucrul cu victimele traficului de persoane.

În cea de-a doua zi, sâmbătă, Raluca Iacob, asistent social al Asociației Institutul Bucovina a prezentat exemple de bune practici la nivel național și european, constând în proiecte socio – educaționale de prevenire a traficului de persoane. În continuarea discuției, Cristina Jaba – Prim Procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, a vorbit despre infracțiuni contra libertății și integrității sexuale asupra minorului. In calitate de speaker, Daniela Nițu, psiholog clinician, a inițiat un dialog referitor la etapele consilierii psihologice a victimelor abuzului sexual.

După-amiază, participanții au luat parte la sesiuni de instruire pregătite de doi specialiști din cadrul Asociației pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare și Educatie (ADPARE), care i-au introdus pe aceștia în tematica abordării integrate a protecției și asistenței victimelor traficului de persoane – de la vulnerabilitate la dependență, precum și în abordarea psihologică în cazul victimelor pornografiei infantile.

Duminică, 28 august, în încheierea evenimentului au luat cuvântul reprezentanții celor trei instituții partenere pentru un ultimul moment de evaluare a participanților și înmânarea  certificatelor.

În cele din urmă, atât lucrătorii din domeniul asistenței sociale, cât și profesioniștii cu experiență în prevenirea traficului de persoane, au subliniat faptul că astfel de sesiuni de informare au o deosebită importanță în lupta împotriva acestui fenomen, contribuind la dezvoltarea cunoștințelor și consolidarea rețelelor de sprijin pentru victimele traficului de persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.