Reducerea de la Guvern pentru benzina şi motorina se mai aplică doar până 1 octombrie

Cu toată compensarea de 50 de bani dată de Guvern, preţul motorinei la pompă a început din nou să crească, iar un litru de motorină standar a ajuns să coste 8,35 lei la staţia Luk Oil de la Spătăreşti  şi 8,42 lei la staţia OMV de pe str. Plugari, în timp de motorina de calitate superioară costă 8.71 lei la Spătăreşti şi 8,91 la Staţia OMV, unde se înregistraeză şi cel mai mare preţ din judeţul Suceava.

Guvernul a aprobat pe 30 iunie o Ordonanță de Urgență care prevedea că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o  reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat, fără a fi o obligație legală. Ordonanța de urgență a fost dată pentru perioada 1 iulie-30 septembrie 2022, iar premierul Nicolae Ciucă a anunțatpe 10 august că abia la sfârşitul lunii septembrie va evalua rezultatele compensării.

Dacăî măsura nu va fi prelungită, luna septembrie este ultima în care stațiile de benzină mai pot aplica voluntar reducerea de 50 de bani la litrul de benzină și motorină, reducere suportată în mod egal de stat și benzinari.

După 2 luni de aplicare a schemei de compensare, prețurile sunt sub cele de la 1 iulie, dar la motorină au început să crească.

Conform aplicaţiei https://www.peco-online.ro/istoric.php , comparativ cu celelalte tari UE, Romania se claseaza pe locul 21 la benzina fara taxe, ca fiind cea mai ieftina, dupa Austria, Belgia, Bulgaria, Croatia, Cipru, Cehia, Finlanda, Franta, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, in timp ce motorina fara taxe comercializata la noi este pe locul al 14-lea in topul celor mai mici preturi, dupa Austria, Bulgaria, Croatia, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.