Criteriile de acordare a burselor pentru elevi au fost publicate în Monitorul Oficial

Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial ordinul  de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022 care prevede noile criterii de acordare a burselor pentru elevi în anul şcolar 2022-2023, informează edupedu.ro

Potrivit ordinului de ministru care reglementează condiţiile de acordare a burselor, elevii de clasa a V-a nu vor mai beneficia de burse de merit. Aceasta se acorda până acum pe baza mediei din semestrul al II-lea, însă anul acesta anul școlar este împărțit altfel, pe module, nu pe semestre. Din această cauză, bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației, potrivit edupedu.ro.

Dă clic pentru a accesa Ordinul-5379-din-2022-criterii_generale_burse_2022-2023.pdf

Bursa de merit este acordată doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat, prevede ordinul ministrului Educației. Este o bursă care are drept criterii de acordare următoarele:

  • au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;
  • au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat maximum 20 absențe în anul școlar anterior pentru elevii din clasa a IX-a;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului ocazional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Şi elevii de liceu din mediul rural care învaţă în altă localitate îşi pierd bursele sociale anul acesta. Reprezentanții Ministerului Educației ar fi invocat lipsa banilor.

Modificări sunt și la acordarea burselor de performanță, de care pot beneficia și elevii din școlile particulare.

Avocatul Poporului critică eliminarea burselor sociale acordate elevilor de liceu din mediul rural care învaţă în altă localitate.

„Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”, a transmis Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.