13 septembrie, Ziua Pompierilor din România

Aniversată în fiecare an la data de 13 septembrie, Ziua Pompierilor din România ne oferă ocazia de a rememora un episod glorios din istoria naţională – lupta purtată cu 174 de ani în urmă, pe Dealul Spirii, de compania de pompieri din Bucureşti condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu împotriva numeroasei oştiri otomane, venită să înfrângă mișcarea revoluţionară de la 1848.

În timpul luptei din Dealul Spirii, pompierii au dovedit vitejie, curaj şi spirit de sacrificiu în inegala confruntare cu trupele otomane covârşitoare.

Pentru comemorarea eroilor pompieri căzuți în luptă, a fost ridicat, în anul 1901, Monumentul Eroilor Pompieri din București, pe soclul căruia stă scris cu litere de bronz: „Luptătorilor de la 13 septembrie 1848, poporul român recunoscător”.

Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.

Pentru a celebra această zi, care stă la baza identităţii instituţionale, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă vor organiza o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a armei pompierilor.
La Suceava, marți, 13.09.2022, începând cu ora 11:00, va avea loc un ceremonial religios la statuia „Pompierul”, din fața Bisericii Militare din Suceava, vizavi de sediul ISU „Bucovina” Suceava . Ulterior, se vor ține alocuțiuni, iar la final, Detașamentul de onoare va defila prin fața participanților.
Tot marți, sediile subunităților de intervenție din județ își vor deschide porțile pentru toți cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, să cunoască aspecte importante legate de activităţile, rolul şi principalele atribuţii ale structurilor de intervenție.
De asemenea, participanții vor avea ocazia să vizualizeze tehnica nouă utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, să cunoască măsurile și modul de comportare pe care trebuie să le adopte în cazul producerii diverselor situații de urgență.
Pompierii militari suceveni, cu tehnică de intervenție, vor fi prezenți și în alte două locuri din municipiul Suceava, respectiv, pe esplanada Casei de Cultură și la Iulius Mall, unde cetățenii sunt așteptați să viziteze atelierele desfășurate și prezentate cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.