Creșteri ale standardelor de cost pentru serviciile sociale

Guvernul României a aprobat miercuri, 12 octombrie Hotărârea prin care sunt stabilite creșteri cu procente semnificative ale standardelor de cost pentru serviciile sociale destinate copiilor din centrele de plasament și victimelor violenței domestice.

„Aliniem astfel, la realitățile zilei, standardele de cost utilizate în serviciile sociale. Din păcate, creșterile de prețuri din ultimii doi ani și, mai ales din ultimele luni, nu s-au regăsit până acum în ajustări corespunzătoare ale sumelor pe care statul român le acordă pentru copii aflați în sistemul de protecție specială. Iar acești bani reprezintă singura sursă de acoperire a nevoilor de bază pentru acești copii, care au dreptul la un trai decent!”, a declarat Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

Dă clic pentru a accesa proiect_HG_modificare_std_cost_MFTES_MMSS_16082022.pdf

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunţat, a detaliat creşterile care vor avea loc pentru fiecare categorie în parte:

Pentru serviciile sociale destinate protecției şi promovării drepturilor copilului, creșterea medie este de 32%. Astfel, pentru copiii din casele de tip familial sumele cresc de la 42.000 lei/an, la aproape 59.300 lei/an.

Pentru serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități, creșterea medie este de 25%. Pentru persoanele adulte cu handicap care se află într-un centru de îngrijire sumele anuale cresc de la 66.853 lei până la 80.332 lei.

Pentru serviciile sociale destinate persoanelor vârstnice creșterea medie este 51%. Suma pentru un vârstnic, persoană dependentă cazată într-un centru, crește de la aproape 50.500 lei/an, la 84.500 lei/an.

În ceea ce privește serviciile sociale destinate prevenirii şi combaterii violenței în familie, creșterea medie este de 42%. Astfel, pentru o victimă cazată într-un centru de primire de urgență suma crește de la 26.700 lei/an, la 37.900 lei/an. Pentru o victimă cazată într-o locuință protejată, suma crește de la 34.100 lei/an, la 48.300 lei/an.

În cazul copiilor aflați în plasament în servicii de tip rezidențial, suma lunară actualizată pentru nevoile lor crește cu 128 lei pentru un copil. Pentru copiii din serviciile sociale de zi, diferența este de 42 de lei. Acum avem în serviciile de tip rezidențial în jur de 10.000 copii și alți aproape 14.000 sunt beneficiari ai serviciilor de zi”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.