Bani pentru dezvoltarea domeniilor schiabile și a stațiunilor balneare

Guvernul României a adoptat miercuri o hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism – şi a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism. Beneficiarii programului sunt unităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv consiliul judeţean în cazul în care obiectivele de investiţii sunt realizate pe terenuri aflate în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ – teritoriale judeţene ori în administrarea acestora precum şi unităţile administrativ-teritoriale membre ale asociaţilor de dezvoltare intercomunitară, constituite conform legii, pentru investiţiile realizate prin asociaţiile de dezvoltare intercomunitară.

Pentru staţiunile balneare şi balneoclimatice atestate, vor fi finanţate lucrările de construire/ reabilitare/ modernizare/ extindere a bazelor de tratament, traseele marcate pentru cură de teren, aleile promenadă, buvete, precum şi achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice procedurilor balneare şi amenajare în scop turistic a lacurilor naturale cu proprietăţi terapeutice. În cazul localităţilor cu factori naturali terapeutici, dar care nu sunt atestate drept staţiuni, vor fi alocate în premieră fonduri pentru construirea bazelor de tratament cu dotări specifice.

Pentru Domeniile schiabile se vor finanţa în ansamblu. Concret, vor fi acordate sume de la bugetul de stat pentru construirea/ reabilitarea/ modernizarea/ extinderea domeniilor schiabile, respectiv pârtii de schi/ şcoală/ trasee de legătură, instalaţie de transport pe cablu, bandă transportoare pentru pârtii şcoală, tubbing, instalaţie de iluminat nocturn, instalaţie de zăpadă artificială, utilaj de bătut zăpada, clădire administrativă, parcare, pârtie/ pistă săniuş, drum acces, post de prim ajutor, amenajare/ reabilitare patinoar, dar şi pentru infrastructura pentru petrecerea timpului liber pe timp de vară, conexă domeniilor schiabile.

”Reforma investiţiilor necesită şi o documentare amănunţită a zonelor care au cu adevărat potenţial turistic, în special pe componenta prioritară – domenii schiabile.  În acest sens, vom demara un studiu de cercetare, astfel încât să identificăm locurile care prezintă cele mai favorabile condiţii pentru practicarea sporturilor de iarnă. Între timp, vom aloca sume pentru contractele de finanţare aflate în derulare, dar şi pentru proiectele deja depuse la minister pe Masterplanul iniţial de investiţii în turism, dacă acestea vor îndeplini criteriile de eligibilitate impuse de cadrul legislativ înainte de prezentele modificări”, a declarat ministrul turismului, Constantin-Daniel Cadariu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.