Amenzi de 10.000 de lei persoanelor care nu și-au înregistrat fosele septice la primăriemenzi de până la 10.000 de lei persoanelor care nu și-au înregistrat fosele septice la primărie

Românii care au fose septice în gospodărie au avut termen limită până ieri, 30 octombrie să le declare la primărie. Așa prevede o hotărâre de guvern adoptată in mai. Hotărârea de Guvern nr. 714/26.05.2022 impune realizarea unui registru de evidență a sistemelor individuale adecvate pentru colectarea și epurarea apelor uzate. În această categorie intră fosele septice și bazinele vidanjabile.

Guvernul a mai decis că dacă în localitate există canalizare, oamenii au obligaţia să se racordeze în cel mult un an la sistemul public şi să renunţe la fosă. Acest lucru se poate face prin  programul Prima conectare, prin care familiile vulnerabile vor fi sprijinite financiar.

Branșarea la apă și canalizare cu bani de la stat prin programul ”Prima conectare”

Statul va deconta până la 1.900 de euro pentru racordarea fiecărei gospodării în parte, iar banii vor ajunge direct la firmele care vor face lucrările.

Deocamdată, statul vrea să afle câte gospodării utilizează fose septice. Iar cine nu le-a declarat deja la primărie, poate fi amendat de Garda de Mediu cu până la 10.000 de lei.

HG 714 a intrat în vigoare în luna mai 2022 și prevede obligativitatea proprietarilor de fose septice de a se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Conform hotărârii Guvernului, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau juridice, deținătorii foselor septice sunt obligați să se înscrie în registrul de evidență în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate (conform art.11, alin.1 din hotărâre), sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a H.G. 714 pentru proprietarii de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ (conform art.11, alin.2 din hotărâre).

Înscrierea se face printr-un formular pus la dispoziție de fiecare primărie în parte, fie online – pe site-urile instituțiilor, fie fizic – la sediile acestora.

Termenul limită era data  30 octombrie 2022, dar în majoritatea primăriilor înscrierea abia acum se face.

În baza hotărârii de Guvern menționate, fosele septice vor fi verificate de Garda Națională de Mediu, pe baza unei planificări anuale. La controale vor fi prezenți și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale. În cazul în care, în urma controalelor, se vor depista persoane fizice sau juridice care dețin și utilizează fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidență, Garda de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5 și 10 mii de lei.

Conform datelor Eurostat, la începutul anului 2021, în România erau aproape 9 milioane de locuințe, din care doar aproximativ 4 milioane erau situate în mediul rural. Dintre acestea, sub 3 milioane au acces la rețele de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt și racordate la rețelele disponibile. Din datele Eurostat reiese că aproape 2 milioane de gospodării au, în continuare, WC-ul în curte, lucru ce contravine normelor de mediu de la nivel european.

Astfel, țara riscă declanșarea procedurii de infringement din cauza faptului că nu s-a conformat prevederilor Directivei europene 91/271/EEC, al cărei termen de aplicare era 31 decembrie 2018, cu toate că România a primit o derogare până în 2021. Directiva stipulează că toți locuitorii din satele sau orașele cu peste 2 mii de locuitori trebuie să aibă gospodăriile conectate la rețeaua de canalizare.

Epurarea apelor uzate este considerată, în Nota de Fundamentare a HG 714/26.05.2022, ca fiind „una din cele mai importante probleme cu care se confruntă România, în domeniul apelor”. În același document se precizează că rata de conectare a populației la servicii de canalizare este de 55,8%, cel mai scăzut procent la nivelul Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.