Vortexul polar aduce ninsori, zăpadă și viscol puternic

Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi, vânt puternic, lapoviță, ninsori și viscol puternic în țara noastră.

Cod galben în cea mai mare parte din țară

Avertizarea cod galben de cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece va intra în vigoare luni, la ora 23:00, și va fi valabilă până miercuri, la ora 10:00.

În intervalul menționat, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitații mai ales în sudul, centrul și estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitații sub formă de lapoviță şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40…50 l/mp.

Potrivit avertizării cod portocaliu, valabile marți, 4 aprilie, între orele 02:00 și 22:00, în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent (30…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m.

Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 03 aprilie, ora 23 – 05 aprilie, ora 10
Fenomene vizate: cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului, vreme deosebit de rece
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

           În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40…50 l/mp.

       Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55…65 km/h și pe arii restrânse 70…75 km/h.


Notă: Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul țării, iar în a doua parte a săptămânii vor mai fi intervale cu precipitații mixte.

 

COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 04 aprilie, ora 02 – 04 aprilie, ora 22
Fenomene vizate: ninsori abundente
Zone afectate: Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali în special la altitudini de peste 1400 m

 

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent      (30…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.