A IX-a ediţie a Festivalul Naţional-Concurs „Regina Sânzienelor”

Vineri, 23, şi sâmbătă, 24 iunie 2023, la Vicovu de Sus, va avea loc a IX-a ediţie a Festivalul Naţional-Concurs „Regina Sânzienelor”, manifestare organizată de Asociaţia Culturală „Regatul Sânzienelor”, care îi are ca fondatori pe Dumitru şi Elena Parasca, în parteneriat cu Primăria Oraşului Vicovu de Sus, şi care vine cu chemarea: „Poftiţi la masa strămoşilor noştri!”.

Vineri de la ora 13:00, maeştrii bucătari care vor participa la festival îşi vor prezenta bucatele pregătite cu acest prilej, de la ora 14.30 toţi participanţii vor pleca la cules de sânziene pe Obcinele Bucovinei, de la ora 18:00 va avea loc lansarea cărţii „Poftiţi la masa strămoşilor noştri – bucate româneşti şi poveşti despre români”, iar de la ora 19:00 va avea loc un program artistic.

Sâmbătă, de la ora 10:00, este pregătit un atelier-şezătoare de împletit coroniţe şi depănat poveşti de Sînziene, de la ora 12:00 va avea loc Parada Festivalului unde personaje de poveste, prinţese, regine, Feţi-Frumoşi, Ilene Cosânzene, în trăsuri trase de cai, împreună cu invitaţi din toată ţara şi din străinătate vor porni cu alai să salute gazdele şi publicul care va fi prezent la festival; între orele 13:00 şi 16:00 se va desfăşura concursul, după care va avea loc festivitatea de premiere a laureaţilor. De la ora 17:00 va avea loc un program artistic susţinut de formaţii folclorice, iar de la ora 18:30 până la miezul nopţii va avea loc Balul Sânzienelor.

„Pe lângă concursul cu premii generoase, în Regatul Sânzienelor se vor gusta bucate strămoşeşti pregătite cu pricepere de maeştri bucătari. În Bucovina noastră de poveste vom aduna într-un buchet de sânziene tradiţii şi obiceiuri scoase din lada de zestre a poporului român, vom premia regine, prinţese, grupuri, costume, vom cânta şi vom dansa, celebrând zânele bune ale românilor, Sânzienele Indiferent de vreme şi de vremuri, avem datoria de a trăi frumos, de a ne respecta rădăcinile din care ne tragem seva. «Adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis!», spune poetul Radu Gyr. Haideţi, dară, să transformăm visurile în realitate şi să ne mângâiem sufletele cu vibraţiile trăirilor noastre! Haideţi să visăm împreună! Cu acest îndemn, Sânzienele din întreaga ţară trebuie să pornească din nou într-o călătorie magică, emoţionantă şi educativă prin toate zonele etnografice ale României, „printre cuvinte, cântece, obiceiuri inspirate de Sărbătoarea Sânzienelor, în dorinţa de a menţine aprins focul sacru al tradiţiilor noastre milenare” ne-a transmis Dumitru Parasca, principalul organizator al Festivalului Naţional-Concurs „Regina Sânzienelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.