Prof. univ. Nicolae Maxim, un maestru al flautului, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni

Duminică, 5 noiembrie, în cadrul manifestărilor prilejuite de redeschiderea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, prof. univ. Nicolae Maxim, un maestru al flautului, a primit titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni”, pentru contribuţia valoroasă adusă prin artă la definirea identităţii româneşti,

Cea mai înaltă distincţie civică acordată de Consiliul Local al municipiului Fălticeni a fost înmânată distinsului instrumentist de primarul Gheorghe Cătălin Coman.

„Nicolae Maxim rămâne un reper de profesionalism, tenacitate şi delicateţe sufletească, motiv pentru care am recomandat CL Fălticeni acordarea titlului de «Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni» apreciatului flautist român, prof. univ. Nicolae Maxim. Prin acest gest simbolic ne îndreptăm atenţia şi gândurile de recunoştinţă către oamenii locului, care menţin vie flacăra fenomenului concertistic din municipiul nostru.

Recitalurile individuale, de mare sensibilitate, bine gândite şi interpretate, îi poartă amprenta şi bucură publicul şi în prezent, inclusiv la numeroase manifestări culturale care sunt organizate la Fălticeni şi în cardul cărora Nicolae Maxim ne bucură cu flautul său fermecat.

Prezenţa domnului profesor Nicolae Maxim la redeschiderea pentru public a Casei Memoriale «Mihail Sadoveanu» şi la împlinirea a 143 de ani de la naşterea scriitorului, cu o alocuţiune despre familia Sadoveanu şi un mic concert, sunt un bun prilej de ai aduce recunoştinţa comunităţii fălticenene” a spus primarul.

Prof. Cătălin Coman a ţinut să precizeze că prof. univ. Nicolae Maxim a donat o parte din mobilierul existent în Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” din Fălticeni, mobilier care a aparţinut lui Mihail Sadoveanu (biblioteca, biroul şi lada zestre), dar şi alte obiecte (aparatul de radio, pick-up-ul) care au aparţinut scriitorului şi pe care le-a primit de la Profira Sadoveanu.

„Mă simt legat de Fălticeni, chiar dacă activitatea s-a desfăşurat cel mai mult la Bucureşti; sunt legat de familia Sadoveanu. L-am cunoscut personal pe maestrul literaturii Mihail Sadoveanu, iar doamna Profira Sadoveanu ne-a botezat băiatul care se numeşte Mihail. Amintiri foarte frumoase am despre familia Sadoveanu, am petrecut momente fericite împreună. Sunt îndatorat atât dumneavoastră cât şi familiei Sadoveanu” a spus maestrul Nicolae Maxim după primirea înaltei distincţii locale.

Nicolae Maxim a susţinut o alocuţiune despre familia Sadoveanu, un recital de poezie şi un mic concert la flaut.

O activitate artistică impresionantă în ţară şi străinătate

Virtuos flautist, Nicolae Maxim a susţinut concerte pe scenele româneşti, dar şi pe cele din Europa, Japonia, China, Canada. Este unul dintre fiii zonei Fălticeni, fiind născut peste iazul de la sadoveniana Nadă a Florilor, în satul Petia, în anul 1937. A fost elev al liceului de muzică din Bucureşti, iar în timpul studiilor universitare la Conservatorul bucureştean, pe care l-a absolvit în anul 1961, s-a perfecţionat la cursuri de vară desfăşurate la Darmstadt. După terminarea facultăţii a fost angajat la Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti în urma unui concurs prezidat de directorul de atunci, renumitul dirijor George Georgescu. Datorită calităţilor sale deosebite, a devenit curând şef de partidă – flaut solo.

A cântat sub bagheta tuturor dirijorilor români şi străini care au condus orchestra pe o perioadă de cinci decenii. Nicolae Maxim a susţinut şi o substanţială activitate concertistică, prin recitaluri şi concerte de muzică de cameră ca membru al formaţiilor Trio Baroc, Trio Romantica, Grupetto, Concordia şi cvintetele de suflători ale Filarmonicii „George Enescu”. A făcut parte din orchestra de cameră „Virtuozii din Bucureşti”, din formaţia de muzică contemporană „Hyperion”, iar în 1988 din World Philharmonic Orchestra, care a concertat la Montreal. A cântat la toate ediţiile Festivalului „George Enescu” începând din 1961, a participat la turneele Filarmonicii din Europa, Japonia, China, Canada şi a contribuit la realizarea înregistrărilor pe CD a lucrărilor simfonice de Enescu şi Brahms, sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal, pentru Arte Nova din Germania.

În anul 2005 a făcut parte din formaţia camerală a Filarmonicii, care a prezentat un concert Enescu la Paris în cadrul manifestărilor organizate sub egida UNESCO. A iniţiat, sub patronajul Filarmonicii, concerte omagiale dedicate flautiştilor înaintaşi Petre Elinescu, Vasile Jianu. Totodată, a promovat creaţia românească pentru flaut.

Întreaga sa activitate artistică a fost recunoscută şi prin acordarea Meritului Cultural Clasa I, Nicolae Maxim fiind inclus şi în enciclopedia „Who’s Who in Romania 2002”. Nicolae Maxim are peste 40 de înregistrări la Radio România şi este autorul unei culegeri de studii pentru flaut, foarte apreciată în literatura de specialitate a secolului XX.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.