La Rădăşeni a fost sărbătorit hramul de toamnă al Bisericii „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”

Vineri, 25 noiembrie, la Rădăşeni, într-o atmosferă plină de spiritualitate și bucurie, comunitatea a sărbătorit hramul de toamnă al bisericii „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, locaș de cult ajuns la impresionanta vârstă de 412 ani. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un sobor impresionant de preoți, printre care s-au numărat distinși slujitori ai bisericii cum ar fi părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, arhimandritul Gabriel Gaman – starețul mănăstirii Râșca, arhimandrit Ștefan Gușă – starețul Mănăstirii Vadu Negrilesei, precum și de preotul consilier, arhidiacon Vasile Demciuc. La Sfânta Liturghie au slujit, de asemenea, preoți ai parohiilor din Fălticeni, Baia, Mălini, Râșca, Rădășeni, Dolhasca, Ciumârna și Iași. Deosebit de emoționant a fost faptul că din sobor au făcut parte și preoții parohi Constantin și Constantin-Georgian Rotar, tată și fiu, simbolizând astfel continuitatea și angajamentul pe termen lung al familiei Rotar față de biserica și comunitatea lor.

În cuvântul său preotul Constantin – Georgian Rotar a mulțumit preoților care au participat vineri, 24 noiembrie, la  Slujba Privegherii și sâmbătă au oficiat Sfânta Liturghie, celor care au ajutat și au contribuit pentru acest hram și celor care „în smerenie și în tăcere sunt darnici”. Parohul a mulțumit și tinerilor teologi din Iași și grupului de tinere din Rădășeni care au asigurat la strană răspunsurile Sfintei Liturghii. Preotul Rotar a vorbit despre prietenia cu Parohia din Ciumârna și preotul Dan Ceredeev, despre ajutorul dat de primarul Neculai Perju și viceprimarului Maricica Păun bisericilor din comună. O altă parte a discursului, un fel de continuare a cuvântului de învățătură a arhimandritului Ștefan Gușă (care a vorbit despre educația creștină a copiilor și alegerea numelor de sfinți la botez), a fost despre apropierea tineretului față de biserică, despre căldura și dragostea cu care sunt întâmpinați cei care vizitează satul Rădășeni și mica bisericuță ctitorită în urmă cu peste 400 de ani.

Un monument istoric mereu trebuie întreținut, sunt multe lucruri care trebuie făcute permanent și cu cheltuieli mari pentru că nu poate interveni cine vrea și cum se pricepe, trebuie proiecte, obținute avize, și vă mulțumesc pentru că, necondiționat, de fiecare dată ne-ați fost alături. Se cuvine să avem recunoștință față de Bunul Dumnezeu, și să fim bucuroși că ne-am născut în ortodoxie. Cât de frumoasă este ortodoxia și cât de frumos este faptul că suntem un popor binecuvântat de Dumnezeu, prin darurile pe care ni le dă, și pentru faptul că putem fi astăzi împreună!” a fost mesajul părintelui slujitor Constantin-Georgian Rotar.

Al 412 – lea an în care comunitatea sărbătorește hramul bisericii

Hramul bisericii „Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina”, monument istoric din satul Rădășeni, una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Moldova și chiar din țară, a reprezentat nu doar o sărbătoare religioasă, ci și o ocazie de a celebra istoria și tradiția care au transformat această biserică într-un simbol viu al comunității. Parte integrantă a acestei sărbători a fost prezența credincioșilor, care au umplut biserica și curtea sa cu bucuria adunării în numele credinței, câțiva dintre ei venind îmbrăcați în frumoasele costume populare specifice zonei Fălticeni.

Printre cei prezenți s-au numărat primarul comunei Rădășeni, Neculai Perju, Constantin Bulaicon, viceprimarul municipiului Fălticeni, profesorul Grigore Bocanci, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, inspectorul pentru disciplina religie din cadrul ISJ Suceava, Daniela Ceredeev, fii ai satului Rădășeni, mulți dintre ei reîntorși acasă pentru a participa la această sărbătoare bisericii, maica stareță de la Mănăstirea Probota, numeroși credincioși din Fălticeni și din împrejurimi.

„O zi deosebită astăzi la Rădășeni pentru că este al 412 – lea an în care comunitatea noastră sărbătorește hramul acestei sfinte biserici. Bisericuța noastră de lemn are 412 ani de existență, este un lucru deosebit pentru că, de fiecare dată când trecem pragul acestei biserici ne gândim la înaintașii noștri care au locuit sau au trecut pe aici”, a spus primarul Neculai Perju.

Ctitoria lui Ștefan Tomșa, una din cele mai frumoase biserici de lemn din țară

Biserica parohială „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” este construită din bârne de brad, lemnul fiind obținut din tăierea copacilor aflați chiar în acel loc. Biserica a fost construită de Ștefan Tomșa între anii 1611 și 1622. Tradiția mărturisește că Ștefan Tomșa ar fi învățat carte în satul Rădășeni, unde și-a petrecut și o parte din copilărie. Fiind legat sufletește de aceste meleaguri, când ajunge domnitor înalță o biserică în Rădășeni, dar nu înainte de a declara locul sat domnesc.

O dovadă a faptului că biserica este ctitorită de Ștefan Tomșa este și o linguriță de aur, care astăzi se află la Mănăstirea Neamț, cu următoarea inscripție gravată: „Și am dăruit-o pre ea spre a se ruga pentru noi în biserica din Rădășeni, unde este hramul marelui mucenic Mercurie. Io Ștefan Vv. Tomişevici (Tomşa) 1621-1623. ”

Timp de 10 ani, , sub coordonarea preotului iconom stavrofor Constantin Rotar, tatăl preotului Constantin-Georgian Rotar, biserica a intrat într-un amplu proces de restaurare, care s/a finalizat în anul 2008, încercând-se readucerea ei la starea inițiala si eliberarea de toate elementele care stricau stilul inițial. Lucrări care s-au făcut bucățică cu bucățică. S-au refăcut temelia și pereții exteriori, acoperișul a fost adus la forma inițială, cum a fost în urmă cu 400 de ani, s-au refăcut pavajul, pridvorul din stejar, iar pictura, tempera aplicată direct pe lemn, realizată în 1875 de trei călugări – Iulian, Chelsie și Ioan –, în stil popular și care prezintă scene de o remarcabilă expresivitate, a fost curățată de fumul depus fiind scos la suprafață primul strat de pictură, de o frumusețe remarcabilă.

Biserica „Sfinţii Mercurie şi Ecaterina” de la Rădăşeni este una dintre foarte puţinele biserici din ţară care îl au drept ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Mercurie, ale cărui cinstite moaşte le păstrează spre veşnică închinare, ca danie oferită de vrednicul de pomenire patriarh Teoctist.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să sărbătorim hramul de toamnă al Bisericii «Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina» de la Rădășeni. Vă mulțumim celor care ați putut să fiți alături de noi și anul acesta. Marii scriitori Creangă și Sadoveanu ne-au descris în cuvinte foarte frumoase hramul de la Rădășeni, și de aceea trebuie să fim mereu la înălțime. Să dea Dumnezeu să ne adunăm și la anul în pace și cu sănătate. Până nu demult aceasta a fost singura biserică din țară cu acest hram, al Sfinților Mucenici Mercurie și Ecaterina. Acum mai este una la București și una la Suceava. Dar la Rădășeni, Sfinții Mucenici Mercurie și Ecaterina sunt patronii acestei biserici de 412 ani”, a spus preotul Constantin Rotar.

Preoții și credincioșii din parohie s-au pregătit așa cum se cuvine pentru ziua hramului împodobind biserica pentru sărbătoare, iconostasele și catapeteasma fiind ornamente florale. Ei au pregătit și bucate alese de post și din pește, slujba de hram fiind încheiată cu o agapă creștină.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.