Într-o ceremonie emoţionantă desfăşurată pe 15 iunie 2024, în cadrul Galei „10 pentru Fălticeni”, eveniment inclus în programul „Zilele Culturii Fălticenene”, farmacista Maria Mitocaru, personalitate proeminentă a comunităţii locale, recunoscută pentru susţinerea activităţilor culturale, a primit titlul „Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni”. Această distincţie, acordată de primarul Cătălin Coman, vine ca o recunoaştere a contribuţiilor sale semnificative în domeniile social, cultural şi profesional.
„Farmacista Maria Mitocaru este un partener permanent la acţiunile cultural-filantropice din oraşul Fălticeni, la manifestările organizate de Primăria Municipiului Fălticeni, instituţiile culturale subordonate, Asociaţia Fălticeni Cultural, susţinând financiar expoziţii, lansări de carte, spectacolele şi scriitori locali care doresc să îşi publice volumele, dar şi alte proiecte legate de viaţa culturală şi spirituală a Fălticeniului.
Pentru activitate extra-profesională pe plan artistic, farmacista Maria Mitocaru a primit recunoaşterea breslei, Colegiul Farmaciştilor din România acordându-i Premiul de Excelenţă.
Maria Mitocaru participă la licitaţii caritabile cu scop de ajutorare a celor aflaţi în nevoi şi susţine «Societatea Femeilor Ortodoxe», un ONG care are ca scop ajutorarea bătrânilor nevoiaşi.
Pentru contribuţia valoroasă adusă la definirea identităţii româneşti, analizând întreaga activitate a farmacistei Maria Mitocaru, am propus Consiliului Local Fălticeni şi care a aprobat în unanimitate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 85 din 30 mai 2024, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni doamnei farmacist Maria Mitocaru pentru susţinerea activităţilor cultural-filantropice din oraşul Fălticeni.
Este un moment emoţionant pentru comunitatea fălticeneană, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni reprezentând cea mai înaltă distincţie civică acordată de Consiliul Local” a precizat primarul Gheorghe-Cătălin Coman.
O viaţă dedicată profesiei şi comunităţii
Farmacista Maria Mitocaru s-a născut pe 7 decembrie 1951, în satul Dolheşti, judeţul Suceava, localitate în care a absolvit şi clasele I – VIII, primind o educaţie aleasă atât de la părinţii Neculae şi Ioana Marian, de la distinsa învăţătoare Cornelia Sandovici, cât şi de la profesori iscusiţi şi devotaţi meseriei. Înclinaţia pentru literatură a fost descoperită încă din clasele primare, în clasa a II-a eleva Maria Marian debutând pe scena Căminului Cultural din Dolheşti cu poezia „Ţara mea” de M. Bănuş. De atunci a recitat toate genurile de poezie, a fost ani de-a rândul prezentatoare şi membră în echipa de dansuri şi a debutat ca recitator la postul naţional de radio, în cadrul unei emisiuni realizate la Dolheşti.
„Molipsită de virusul poeziei, încă din copilărie”, după cum spune, şi-a aşternut gândurile şi versurile pe hârtie atât în clasele gimnaziale, cât şi în liceul pe care l-a urmat la Fălticeni între anii 1966 – 1970.
După absolvirea Facultăţii de Farmacie, simţindu-se legată de locurile natale, de părinţi şi de oamenii din zonă, a lucrat ca farmacist la Farmacia 13 din Fălticeni. În 1977 a fost numită farmacist-diriginte la Farmacia nr. 14, pe care a concesionat-o în anul 1991 devenind Farmacia Floris. În 1994, împreună cu soţul său, inginerul Nicolae Mitocaru, a înfiinţat laboratorul de produse farmaceutice Florilex Pharmamit, achiziţionând din Franţa una din cele mai moderne linii de fabricare a comprimatelor din acele vremuri.
Pe lângă activitatea profesională, Maria a fost o mamă devotată pentru cei doi fii ai săi, Florin, medic specialist medicină internă şi cu studii in management şi Alexandru Nicolae, care a îndrăgit profesia mamei, absolvind în anul 2009 Facultatea de Farmacie, cu master în farmacie. Împreună, au contribuit la dezvoltarea oraşului prin diverse iniţiative în domeniul sănătăţii, cele trei firme fondate de Maria Mitocaru împreună cu soţul şi deţinute în prezent de cei doi copii, Alevia, Alma Clinic şi Floris, fiind nominalizate şi ocupând ani de-a rândul locul I în topul firmelor din judeţul Suceava.
Implicare în iniţiative culturale şi sociale
De-a lungul anilor, Maria Mitocaru a susţinut numeroase proiecte culturale şi sociale. A fost un susţinător fervent al tinerei generaţii, a participat la licitaţii de artă şi a fost membru fondator al Asociaţiei Fălticeni Cultural. Contribuţiile sale au fost esenţiale pentru organizarea Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret, un eveniment important pentru comunitate. De asemenea, a fost vicepreşedintă a Asociaţiei Strada Mare şi a sprijinit proiectul Memorialul Elitelor.
Maria Mitocaru a fost premiată de Colegiul Farmaciştilor în 2001 şi a fost inclusă în diverse topuri de excelenţă. Activitatea sa prolifică şi angajamentul faţă de comunitate sunt reflectate şi în lucrările sale literare, cum ar fi volumul de poezie „Dragoste de viaţă” şi „O incursiune în istoria farmaciilor fălticenene”.
După primirea distincţiei, cu emoţie în glas, Maria Mitocaru şi-a început discursul cu o strofă „Dragoste de viaţă”: „Fălticeni, ai inimă de moldovean în tine şi apa vie care face bine. / Unic în timp cu tot ce ai mai bun, la toţi în suflet rămâi… mon amour…”.
„Vă mărturisesc că primesc cu mare bucurie şi emoţie această onorantă distincţie în oraşul care m-a propulsat, Fălticeni, şi de care mă simt legată prin toate firele existenţei mele. Astăzi, simt această energie vibrantă, energia recunoaşterii pe care comunitatea mi-o oferă… pentru ca în univers, totul este mişcare şi energie. Îmi umple sufletul mândria de fălticeneancă, pentru că inutul Fălticenilor a rămas locul căruia i-am dăruit toate valenţele mele şi, nu numai, toată iubirea mea de oameni.
Cu această ocazie mulţumesc dlui primar şi Consiliului Local, Falticeni, pentru privilegiul deosebit de a mă afla astăzi în faţa dumneavoastră pentru a primi această onoare care nu este doar un simbol al realizărilor mele, ci şi o dovadă a încrederii pe care am primit-o. Felicitări domnule primar pentru noul mandat şi avem încredere că Fălticeniul se dezvoltă. Se cuvine să mulţumesc preşedintelui Asociaţiei Fălticeni Cultural, părintele Liviu Mihăilă, alături de care am susţinut evenimente culturale deosebite având ocazia sa cunosc oameni speciali. Oraşul, prin această Asociaţie Falticeni Cultural, are remarcabile iniţiative de ordin cultural, una fiind şi aceasta de astăzi. S-a demonstrat că există un climat al oraşelor culturale, iar la Fălticeni se simte acest spiritus loci, genius loci, pentru că îşi acordă pulsul cu oraşele prestigioase. Prin modul de a fi al oamenilor, Fălticeni este un oraş viu!
În acest moment, nu pot să nu mă gândesc la părinţii mei, care mi-au dat valorile morale ce mi-au călăuzit paşii în viaţă. (…) Omenia şi bucuria de a dărui de acasă la Dolheşti le-am învăţat. Mulţumesc dascălilor, celor care de-a rândul anilor mi-au sădit în suflet dragostea de cunoaştere şi învăţătură, fără de care nu aş fi evoluat ca om. Nu pot să nu mă gândesc la soţul meu, care a luptat alături de mine umăr la umăr, m-a încurajat şi m-a susţinut toată viaţa.
Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a binecuvântat cu o familie frumoasă, cu doi fii şi cinci nepoţi, iar asta îmi dă un sens vieţii, gândindu-mă că munca mea va avea continuitate şi că iubirea de frumos şi dorinţa de a face bine vor fi duse mai departe.
Dar pentru mine, destin înseamnă oamenii pe care îi întâlneşti în calea ta şi îţi influenţează viaţa, de aceea ţin să vă mulţumesc dumneavoastră, colegilor de şcoala şi de munca, prietenilor, celor care sunteţi astăzi aici şi celor pe care i-am cunoscut. Vreau să mulţumesc în mod special doamnei profesoare Mioara Gafencu pentru frumoasa amiciţie fălticeneană dar şi Luizei Butnariu pentru amiciţia liceană care a dăinuit în timp.
Dragi fălticeneni, vă asigur că voi continua să mă implic în proiecte care vor aduce beneficii şi bucurie oraşului Falticeni” a fost mesajul farmacistei Maria Mitocaru.
Laudatio meritat
Cu ocazia decernării titlului de cetăţean de onoare, prof. Mioara Gafencu a evidenţiat calităţile remarcabile ale Mariei Mitocaru: „Doamna farmacist primar Maria Mitocaru se defineşte prin titlul volumului său de poezie, «Dragoste de viaţă». Destinul ei personal se contopeşte cu locul obârşiei, Dolheşti şi cel al activităţii zilnice din Fălticeni. Sensibilă, receptivă, cultivată, umană, un sumum de calităţi care o onorează şi o individualizează ca personalitate profesională şi civică a timpului în care trăim. O familie unită, cu rost şi cu rosturi, cu nepoţi pe măsură. Fire deschisă, înţeleaptă şi luminoasă, cu gândire prospectivă, doamna farmacistă Maria Mitocaru are încă multe de spus şi de făcut sporindu-şi dimensiunea spirituală, profesională şi cetăţenească.
Trăim sentimentul că doamna Maria Mitocaru este Cetăţean de onoare al municipiului Fălticeni dintotdeauna si confirmarea publică de ziua Culturii fălticenene şi cea a Eminescului, prin documentul emis de primăria municipiului Fălticeni, confirmă legic legalitatea actului de nobleţe cetăţenească”.
Titlul „Cetăţean de Onoare al Fălticeniului” nu este doar o recunoaştere a muncii depuse de Maria Mitocaru, ci şi o celebrare a impactului său profund asupra comunităţii. Prin eforturile sale, a contribuit la dezvoltarea socială şi culturală a oraşului, lăsând o moştenire durabilă pentru generaţiile viitoare. Maria Mitocaru este, fără îndoială, o figură emblematică a municipiului Fălticeni, exemplificând devotamentul şi iubirea pentru oameni şi profesie.