Zilele Culturii Falticeni – Slujba de pomenire a personalitatilor falticenene

Asociaţia „Fălticeni Cultural” şi Protoieria Fălticeni au organizat sâmbătă, 15 iunie, la Catedrala „Învierea Domnului”, o slujbă de pomenire a personalităţilor fălticenene, oficiată de părintele protopop Adrian Dulgheriu şi de preoţi din Protopopiatul Fălticeni. Manifestarea a fost inclusă în calendarul „Zilelor Culturii Fălticenene”.

Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiinţă români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraş, preoţii au pomenit peste 60 de nume, printre acestea numărându-se scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeşu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de ştiinţă ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.

„Dacă luni (săptămâna trecută – n.red.), în prima zi a manifestărilor dedicate culturii fălticenene, am început aici, în Catedrala «Învierea Domnului», cu un concert impresionant, care a făcut pe toată lumea să plece din biserică cu lacrimi în ochi, nu se putea să nu ne amintim, în această zi deosebită, în care ne aducem aminte şi de poetul nostru naţional, Mihai Eminescu, de personalităţile care s-au născut sau au activat o anumită perioadă a vieţii în oraşul nostru şi care au făcut cinste comunităţii noastre. Este un moment de neuitare faţă de cei pe care i-am pomenit, oameni deosebiţi, şi poate un moment care trebuie să fie un exemplu pentru noi şi pentru cei care vin după noi, iar acest sentiment al neuitării să se perpetueze. Nu trebuie să îi uităm pe cei care au fost alături de noi în anumite momente ale vieţii” a fost îndemnul preotului protopop Adrian Dulgheriu.

Preotul protopop Adrian Dulgheriu l-a felicitat pe părintele Liviu Mihăilă pentru organizarea Zilelor Culturii, menţionând că Ordinul Eparhial „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, distincţie şi binecuvântare pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic i-a oferit-o pentru întreaga activitate pe care o desfăşoară pentru biserică şi pentru cultură, „nu numai că îl obligă, ci este pe deplin meritat şi vă mulţumim şi dumneavoastră, celor care sunteţi aici şi faceţi cinste oraşului nostru”.

Mihail Sadoveanu şi Camil Petrescu, militari ai Regimentului 16 Infanterie Fălticeni

Preotul militar Cătălin Simon a vorbit despre importanţa acestui eveniment emoţionant de cultură şi de istorie, pomenind numele câtorva locuitori ai Fălticeniului care şi-au adus contribuţia la cultura naţională. Este vorba despre un ofiţer al Regimentului 16 Infanterie Fălticeni, Dimtirie Boiuc, şeful fanfarei regimentului din 1916 până în 1934, şi scriitorii Mihail Sadoveanu şi Camil Petrescu.

„Să nu uităm că în Regimentul 16 Infanterie din Fălticeni a fost încorporat ca militar cu termen redus, în anul 1902, Mihail Sadoveanu. După stagiul militar Mihail Sadoveanu scrie cartea «Amintirile căprarului Gheorghiţă», apărută în 1906 la editura Minerva. Sadoveanu a fost mobilizat în mai multe rânduri la Regimentului 16 Infanterie Fălticeni şi la Regimentul de la Războieni. În 1916 este mobilizat pentru campania armatei române din Bulgaria. Se pare că şi lui Mihail Sadoveanu îi erau grele rugăciunile lungi, pentru că, înainte de a trece Dunărea, scrie Sadoveanu în cartea «44 de zile în Bulgaria», apărută în 1925, că preotul unităţii a făcut o lungă rugăciune. Din toată experienţa e care a avut-o cu Regimentul 16 Infanterie a mai scris o carte, «File sângeroase. Povestiri şi amintiri din război».

Aş aminti şi de Camil Petrescu, sublocotenent, şeful secţiei I, mitraliere a Regimentului 16 Infanterie. El cade prizonier la Oituz la unguri, dar experienţa trăită în perioada 1916 – 1918 se regăseşte în romanul «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» scris în 1930.

Aş mai aminti şi de generalul de brigadă Panait Botez, militar în armata lui Cuza, apoi în Războiul de Independenţă a României a săvârşit fapte eroice, este comandant al Regimentului 16 Infanterie între anii 1891 – 1895, are 7 copii, iar al patrulea copil, Eugeniu Botez, cu pseudonimul Jean Bart, este primul autor român de literatură maritimă de la începutul secolului trecut fiind cunoscut ca «scriitorul apelor».

Activând în cadrul Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, moştenitoare a patrimoniului Regimentului 16, îmi face plăcere să vorbesc despre lucrurile acestea” şi-a motivat intervenţia preotul militar Cătălin Simion.

Flori la morminte…

După slujba de pomenire la monumentele şi la mormintele personalităţilor fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, la statuile lui Mihail Sadoveanu şi Mihai Eminescu au fost depuse coroane şi flori din partea Asociaţiei „Fălticeni Cultural” şi a unităţilor de învăţământ din municipiu.

Programul zilei de 15 iunie a mai inclus, la ora 18:00, pe scena amplasată în Piaţa „Nada Florilor”, cea de-a treia ediţie a proiectului Gala „10 pentru Fălticeni” şi Gala excelenţei în mediul rural, ediţia a II-a, două proiecte al Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, concertul extraordinar susţinut de Orchestra Metropolitană Iaşi, dirijor Daniel Jinga, spectacolul „Trei tenori ieşeni – Andrei Apreotesei, Andrei Fermeşanu şi Florin Guzgă” şi recitalul finalistei de la Vocea României, Anda Botez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.