Performanța europeană continuă la Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni

Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni deține o experiență de peste 20 de ani în implementarea de proiecte cu finanțare europeană. Putem, deja, considera acest lucru o tradiție, care, iată, continuă în mod fericit cu noi oportunități de învățare, formare și schimb de bune practici în instituții europene.

Astfel, începând cu 03.03.2025, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni este partener în două noi proiecte Erasmus+, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate pentru cooperare, în domeniile Educație școlară și Formare profesională-VET.

Primul proiect se numește CLIL (Content Learning Integrated Language) – (Învățarea integrată de conținut și limbă), este un proiect de parteneriat pentru cooperare KA210, de mică anvergură, în domeniul Educație școlară. Acesta este coordonat de organizația Duzce Fen Lisesi, Duzce, Turcia și are ca parteneri liceul Kaunas Santara Gymnasium, Kaunas, Lituania și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, Romaânia. Are o durată de 18 luni (03/03/2025 – 02/09/2026).

Acest proiect își propune să permită profesorilor de diferite specialități și limbi străine să se formeze la un nivel adecvat furnizării unui act educativ eficient, în concordanță cu cerințele de pe piața europeană a muncii, să acceseze și să dezvolte materiale de calitate în acest sens, să facă schimb de experiență cu instituții și școli care oferă deja acest gen de educație, să realizeze și să partajeze lecții și materiale care combină aplicațiile STEM cu metoda CLIL.

Ca rezultate, profesorii vor dezvolta lecții și materiale care integrează conținutul cursurilor CLIL cu conținut STEM captivant. Vor fi create materiale legate de metoda CLIL și aplicația STEM. Aceste materiale vor fi distribuite pe site-urile școlilor partenere.

Cel de-al doilea proiect se numește Let’s Eat Sweet & Let ‘s Talk Sweet:Traditional Balkan Desserts, from Past to Future (Să mâncăm dulciuri și să vorbim dulce: deserturile tradiționale balcanice de la trecut la viitor), este un parteneriat pentru cooperare KA210, domeniul VET- Formare profesională, este coordonat de organizația Mesleki̇ ve Tekni̇k Anadolu Li̇sesi̇ Ankara, Turcia și are ca parteneri instituțiile: 2 ERGASTIRIAKO KENTRO, Pireu, Grecia, Srednja škola Ban Josip Jelačić,  Zagreb, Croația, Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, România. De asemenea, are o durată de 18 luni.

Acest proiect își propune să cerceteze deserturile tradiționale balcanice și să le transmită tinerei generații și să dezvolte o rețea în care elevii și profesorii școlilor partenere să poată interacționa și învăța unii de la alții. Ei vor avea ocazia să dobândească noi cunoștințe, să pună în aplicare diferite rețete tradiționale de deserturi și să le transfere instituțiilor partenere. Se propune un mediu de învățare de succes pentru toți actorii implicați.

Ca rezultate ale învățării, se va elabora o carte de bucate cu deserturi tradiționale balcanice, precum și un film cu tutoriale de rețete de deserturi tradiționale balcanice. Se va schimba percepția negativă a elevilor pentru lecțiile despre deserturi, vor fi ajutați profesorii să învețe noi rețete de deserturi tradiționale balcanice pentru lecțiile de profil, vor crește oportunitățile de angajare ale absolvenților de formare profesională inițială (liceu tehnologic), se va dezvolta dialogul intercultural între țările balcanice.

Acest demers face parte din prioritatea orizontală „Mediu și schimbări climatice”, își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de schimbările ce intervin asupra mediului înconjurător și al climei, precum și dezvoltarea competențelor ecologice. Răspunde, de asemenea, priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii VET în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde. Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni se află la al doilea proiect de partneriat pentru colaborare din sectorul de activitate formare profesională VET.

În paralel, se continuă implementarea celor două proiecte de mobilități pentru personalul de predare la profilul teoretic, Acreditarea din domeniul Educație școlară (2021-2027), respectiv, mobilități pentru elevi și specialiști VET, în cadrul Acreditării din domeniul Formare profesională (2022-2027).

Beneficiile acestui parcurs european generează impact instituțional la nivelul elevilor și părinților acestora, beneficiari direcți și indirecți ai procesului instructiv-educativ. Profesorii și elevii din comunitatea educațională din municipiu/zonă/județ își însușesc exemplele de bune practici rezultate în urma diseminării experienței europene proprii în comunitatea lărgită de învățare de către profesorii și elevii beneficiari ai proiectelor. Instituția își îmbunătățește percepția în comunitatea locală, care devine beneficiarul furnizării unui act educațional înalt calitativ.

Prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiecte

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.