Festivalul Francofon “Primavara Poeţilor” la Fălticeni

             La Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” din Fălticeni, se desfăşoară în perioada 18-22 martie 2013 Zilele francofoniei, eveniment care se bucură de participarea unui număr mare de elevi, profesori şi invitaţi.

Din programul activităţilor propuse în acest an de către organizatori, Catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare al şcolii se remarcă recitalurile de poezie şi muzică francofonă şi proiecţiile video care au avut loc miercuri, 20 martie, sub egida Festivalului Internaţional Francofon “Le Printemps des Poètes”. Invitaţii evenimentului au fost scriitoarea Angela Furtună, artistul plastic Constantin Ungureanu, scriitorul Constantin Severin, formaţia “Simbol” a Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava, pianista Teresa Pânzaru de la Şcoala “Ion Creangă” din Suceava.

După ce  scriitoarea Angela Furtună a adus câteva informaţii privind semnificaţia francofoniei în ţăra noastră şi parcursul francofon al României, a urmat un moment artistic dedicat comemorării lui Pablo Neruda, scriitor francofon de origine chiliană, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1971, şi de la a cărui dispariţie se împlinesc 40 de ani .

 “Să folosim şi experienţa culturilor mari, culturilor mai stabile, avem ce învăţa de la ele. Pe de altă parte francofonia oferă foarte multă frumuseţe, avem în limba franceză muzicalitate, avem în spritul francofocniei o anumită eleganţă şi talentul francezilor de a comunica este bine să îl exploatăm şi noi”, a fost îndemnul scriitoarei Angela Furtună pentru tinerii fălticeneni.

Tema din acest an a festivalului este “Les voix du poème” (Vocile poeziei) şi încurajează poezia şi muzica. Din opera marelui poet Pablo Neruda au recitat versuri elevi ai Colegiului “Mihai Băcescu”, latura sensibilă a tinerilor fiind scoasă în evidenţă prin muzică, dar şi prin poeziile care poartă semnătura lui Mihai Eminescu şi care au fost traduse în limba franceză.

După ce au făcut cunoştinţă cu poezia “Oraşului alchimic” a lui Constantin Severin, a urmat un recital de  poezii în limbile greacă, rusă, engleză, italiană şi română, s-a cântat în limba engleză, finalul manifestării aparţinând membrilor trupei “Simbol” de la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava . 

Festivalul “Le Printemps des Poètes”, se află la a XV-a ediţie în Franţa, la a VIII-a ediţie la Suceava şi se organizează pentru al treilea an consecutiv şi la Colegiul “Mihai Băcescu” din Fălticeni. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.