A fost aprobat bugetul local de venituri şi cheltuieli

Bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului Fălticeni a fost aprobat. Vineri, 29 martie a.c., a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului Local Fălticeni.

 

La şedinţă au fost prezenţi senatorul Ovidiu Donţu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prof. Alexandru Rădulescu. Acesta a precizat că Fălticeniul a primit a doua sumă pe judeţ din partea administraţiei judeţene, ceea ce arată că „relaţia strânsă dintre cele două instituţii se materializează spre binele municipiului Fălticeni”.

 

Senatorul Ovidiu Donţu le-a propus consilierilor locali un parteneriat de informare reciprocă cu privire la problemele locale, pentru binele locuitorilor din Fălticeni. O prioritate a momentului o constituie contiunarea lucrărilor la Spitalul Municipal Fălticeni, după ce Ministerul Finanţelor va deschide creditele bugetare pentru investiţiile derulate de Ministerul Sănătăţii.

 

Proiectul de buget, iniţiat de primarul Gheorghe Cătălin Coman, a primit 14 voturi favorabile din partea grupului de consilieri locali USL şi cei doi reprezentanţi ai PPDD. Au existat 5 abţineri din partea grupului de consilieri locali ai PDL, care au solicitat amânarea dezbaterilor pentru a putea analiza prevederile bugetare.

 

Municipalitatea fălticeneană se bazează în acest an pe prevederi bugetare în valoare de peste 54 milioane de lei şi cheltuieli de peste 60 milioane de lei. Deficitul va fi acoperit din excedentul activităţilor finanţate din venituri proprii şi excedentul bugetului local la sfârşitul anului 2012.

 

De la Consiliul Judeţean Suceava, din impozitul pe venit şi TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, Fălticeniul a primit 1.799.000 lei, iar finanţele judeţene au repartizat suma de 307.290 lei din impozitul pe venit şi TVA pentru echilibrarea bugetului local şi suma de 23.598.600 lei din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivel local, care cuprind finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ, salariile însoţitorilor pentru persoanele cu handicap şi indemnizaţiile lunare pentru aceştia, cheltuielile pentru serviciul de evidenţă a persoanelor şi ajutoarele pentru încălzirea cu lemne a beneficiarilor de ajutor social.

 

Cheltuielile de personal sunt plafonate în acest an la suma de 34.999.000, care include: cheltuieli de personal pentru învăţământ – 17.724.100 lei; hotărâri judecătoreşti pentru personalul din învăţământ (5 şi 10%) – 2.010.100 lei; cheltuieli de personal pentru Spitalul Municipal Fălticeni – 9.977.600 lei; cheltuieli de personal pentru aparatul de specialitate (inclusiv însoţitorii persoanelor cu handicap, muzee, piaţă) – 5.287.200 lei.

 

Cheltuielile materiale pentru toate tipurile de activităţi sunt în acest an în sumă de 17.028.434 lei.

 

Pentru cofinanţarea proiectelor judeţene: „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă” şi „Sistem de management integrat al deşeurilor”, executivul a prevăzut în buget contribuţia locală de 1.237.000 lei.

 

Pentru bursele elevilor a fost alocată suma de 90.000 de lei.

 

Unităţile de cult vor primi 475.000 de lei (340.000 de lei vor ajunge la Catedrala „Învierea Domnului”), iar activităţile culturale şi sportive primesc 230.000 de lei.

 

Lista de investiţii propusă de executivul fălticenean cuprinde 19 proiecte, suma prevăzută fiind de peste 8 milioane de lei. Cele mai multe investiţii se vor face în sistemul de învăţământ, în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei. Pentru reparaţii stradale sunt alocaţi peste 3 milioane de lei. La acest capitol cea mai mare sumă este alocată pentru asfaltarea străzii Sucevei, 2 milioane de lei. Asfaltarea va fi realizată după introducerea reţelelor de apă şi canalizare prin proiectul judeţean de extindere şi reabilitare a infrastructurii de apă.

 

Mai sunt prevăzute investiţii în baze sportive, unităţi de cultură, amenajări urbane (parcări, alei, trotuare), locuri de joacă pentru copii, investiţii în aparatură pentru Spitalul Municipal Fălticeni în valoare de 1.050.000 lei. 

Sursa: comunicat de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.