Proiect de mobilitate la Colegiul Vasile Lovinescu Fălticeni

        În perioada 06-19 mai 2013 a avut loc la Palermo, Italia plasamentul de formare IVT, în cadrul programului Leonardo da Vinci, având ca temă „Monitorizarea gradului de poluare a factorilor de mediu- apă, aer, sol”. Din România au participat 16 elevi de la Colegiul „Vasile Lovinescu”, din clasa a XI-a, calificarea „Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului”, însoţiţi de profesoara Mariana Spânu.

Mobilitatea a fost organizată şi implementată de organizaţia intermediară SEND  Sicilia, împreună cu organizaţia beneficiară, Colegiul „Vasile Lovinescu”, Fălticeni.

Obiectivele proiectului au fost dezvoltarea competenţele de identificare a surselor de poluare a aerului, apei şi solului, identificare agenţilor poluanţi ai aerului, apei şi solului, în funcţie de sursele de poluare, dezvoltarea la participanţi a competenţelor de interpretare a modului de dispersie a poluanţilor şi de evaluare a impactului poluării aerului asupra mediului.

„In timpul plasamentului, participanţii au dobândit cunoştinţe referitoare la sursele de poluare a mediului înconjurător, agenţii de poluare ai mediului înconjurător, modul de dispersie a agenţilor de poluare în mediul înconjurător, impactul acestora asupra mediului înconjurător, lucru în echipă, comunicare într-o limbă straină. Tot în această perioadă participanţii au dobândit competenţe de

monitorizare a fenomenelor de poluare a apei, a aerului, a solului, controlul aplicării măsurilor de protecţie a calităţii apelor, aerului, solului şi interpretarea efectelor majore ale poluării mediului. Activităţile din timpul mobilităţii au constat în participarea la stagiu, instructajul privind sănătatea şi securitatea muncii, efectuate de către tutorii de stagiu, participarea la evaluarea iniţială şi la activităţile de formare de la sursele de poluare a apei, aerului, solului”, ne-a spus responsabilul de proiect, prof. Ramona Dănilă.

După evaluarea finală a cunoştintelor şi competenţelor dobândite şi a abilităţilor dezvoltate  în timpul perioadei de stagiu, efectuată de organizaţia de primire în cadrul careia s-a desfăşurat plasamentul de formare, Agenţia Regionale per la Protezione dell’Ambiente Sicilia, participanţii au primit documentele de certificare si validare a plasamentului.

Participanţii au primit documentul de mobilitate Europass, certificatele lingvistice, în urma participării la orele de pregătire în limba italiană şi certificate de participare la stagiu.

        In acelaşi timp, participanţii şi-au îmbunătaţit competenţele de comunicare într-o limbă străină, dat fiind că pe tot parcursul plasamentului de formare au comunicat în limba engleză şi italiană, şi au participat la un program organizat de instituţia de primire SEND Sicilia care a cuprins un tur al oraşului Palermo, o vizită la Gradina Botanică a oraşului, la catacombele Cappuccini, o excursie la vulcanul Etna, o zi de plajă la Mondelo şi alte activităţi care au fost pe placul lor, ne-a mai spus reponsabilul de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.