Educația pentru mediu între teorie și practică

În cadrul Programului Național “Patrula ECO”, coordonat de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie București, Patrula ECO DESIRE de la Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni a derulat activități de educație pentru mediu cu ocazia evenimentului “Luna Pădurii”.

Joi, 27 martie, 50 de elevi coordonați de profesorii Gabriel Matei, Melniciuc Antoneta, Faină Gabriela, Spoială Loredana, Grămadă Elena, Gabriela Budeanu și însoțiți de ofițeri de poliție, jandarmi), au  plantat 1300 de puieți de brad și molid pe raza Ocolului Silvic Râșca.

Activitatea de plantare s-a desfășurat cu sprijinul specialiștilor Ocolului Silvic Râșca, aceștia fiind atenți la fiecare detaliu, asigurându-se de faptul că fiecare elev a înțeles importanța acțiunii, scopul și necesitatea acesteia. Înainte de a începe plantarea copacilor, elevilor li s-a explicat ce înseamnă să plantezi un copac, cum trebuie făcut acest lucru, cum trebuie verificat dacă s-a plantat corect un puiet, care sunt urmările unei plantări incorecte. Inginerii specialiști au realizat o scurtă intruire privind normele de proecția muncii și s-a inițiat activitatea prin munca pe echipe, desfășurată sub forma unei întreceri: cei mai mulți puieți plantați și cea mai bună plantare. Având acest imbold, cei 50 de elevi ai colegiului s-au întrecut în a-și arăta măiestria și priceperea.

„Suntem o echipă de voluntari, creată în urmă cu un an, care dorește să atragă atenția asupra problemelor de mediu, propunând soluții pentru schimbarea în bine a mediului înconjurător. În această perioadă elevii colegiului s-au remarcat la nivel național prin activitățile derulate, obținând premii și distincții. Celor 50 de voluntari activi ai patrulei li s-au alăturat alți elevi dornici de a pune în aplicare cunoștințele teoretice și a-și dezvolata atitudini pozitive față de mediul înconjurător, astfel că suntem acum 400 de voluntari implicați în acțiuni ecologice. O impune  și tradiția specificului colegiului: protecția mediului. Acțiunile nu ar fi avut succesul și impactul dorit dacă elevii patrulei coordonați de profesorii Gabriela Budeanu, Șandru Claudia și Mironescu Alina,  nu ar fi avut sprijiinul directorului Gabriel Matei, care a încurajat fiecare pas al nostru, fiecare acțiune interprinsă. Și nu trebuie uitat faptul că prin intermediul doamnei Hortensia Dascălu,  reprezentantă a Asociației Părinților „Generații pentru Generații” a Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni, am avut sprijinul material necasar derulării proiectului. Dezvoltăm parteneriate cu instituțiile interesate, considerând că dialogul și cooperarea sunt cele mai bune metode de rezolvare a dificultăților, motiv pentru care am acordat o importanță deosebită legăturii create între elevii noștri și Poliția Municipiului Fălticeni prin intermediul domnului comandant Nichitoi Ioan, om deschis cooperării și implicării în acțiuni menite să dezvolte raporturi pozitive pentru ambele tabere”, ne-a declarat prof. Coordonator,  Gabriela Budeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.