Județul Suceava are cele mai multe “Steaguri verzi”

Până pe 30 mai 2014 are loc reevaluarea a 18 școli din județul Suceava care dețin “Steagul Verde” în Programul internațional „Eco-Școala”, precum și evaluarea altor trei unități care vor să primească titulatura de „Eco-Școală”. Evaluarea pentru obținerea „Steagului Verde” se realizează de către Comisia de evaluare alcătuită din trei evaluatori, prof. dr. Cornelia Dincă, președinta Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, inpector de specialitate educație permanentă prof. Tatiana Vîntur, coordonator zonal al programului “Eco Școala “,  și un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului.

În județul Suceava sunt 46 de școli implicate în programul Internațional “Eco – Școală”. Cele trei unități care au intrat în cursa dobândirii „Steagului Verde” în acest an sunt: Colegiul Silvic ”Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul ”Vasile Lovinescu” Fălticeni și Colegiul Tehnic ”Andronic Motrescu” Rădăuți.

“De aici a pornit programul “Eco – Școala” în toată România, în Suceava aflându-se prima școală premiată cu simbolul dezvoltării durabile, steagul verde. Pe urmele școlii “Ion Creangă” din Suceava au venit foarte repede alte școli și se pare că nu se vor opri, activitățile fiind foarte multe și de substanță, nu numai numeric. Aici vorbim de activități care ajung la sufletul oamenilor și acesta este cel mai importamnt mesaj pe care ni-l dorim: transmiterea informațiilor de pe acest proiect către sufletele oamenilor din comunitatea respectivă pentru a fi cu toții o echipă care să gîndească verde”, a precizat prof. dr. Cornelia Dincă.

            Reevaluarea primei “școli verzi” din Fălticeni

În seara zilei de 27 mai, Școala „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni a fost  din nou verde, pentru o reevaluare eco de către comisia Fundației de Educație pentru Mediul Inconjurător, în vederea acordării „Steagului Verde”. Aceasta este prima unitate de învățământ din Fălticeni care a dobândit acest titlu în anul 2008, în urma acțiunilor de ecologizare a mediului înconjurător desfășurate în cadrul proiectelor derulate la nivelul școlii, sub îndrumarea înv. Viorica Buleu.

După ce conducerera școlii și elevii implicați în acest program coordonați de prof. Coțovanu Adriana, responsabil de proiect și prof. Liliana Livinț au prezentat activitățile la care au participat, comisia de evaluare a vizionat o prezentare cu imagini de la activitățile eco, a purtat un dialog cu elevii și a vizitat mai multe săli de clase și laboratorul de biologie, apreciind cu nota maximă toate activitășile derulate de elevi.

“Noi suntem reprezentanții în România ai Fundației Mondiale de Educație pentru mediu și promovăm Programul mondial “Eco –Școala”. Suntem uimiți de progresele obținute de această școală în urma implicării în numeroase activități, transformate în mini-proiecte la care copiii au lucrat cu mare drag. Astăzi ei ne-au transmis emoția lor și gândurile lor bune pentru tot ceea ce înseamnă comunitatea Fălticeniului, pentru  tot ceea ce gândesc ei că ar trebui să se întâmple în localitatea lor. A fost o încântare să vorbim cu ei nu numai despre prezent ci și despre viitor, pentru că gândesc că vor fi viitori cetățeni activi, că lor le pasă de ce se întâmplă în jurul lor și vor să ajungă la sufletele oamenilor prin mesaje pe care le transmit cu prilejul diuferitelor activități. Steagul verde stă foarte bine în această unitate școlară, este onorat, sunt multe acțiuni pe  care le intreprind elevii și profesorii școlii care și-au pus talentul, entuziasmul și încrederea în acești copii, că pot fi ei schimbarea de care este nevoie în societatea noastră”, ne-a declarat prof. dr. Cornelia Dincă.

            În ultimul an, elevii și profesorii de la această școală au participat la acțiuni de ecologizare, de reciclare, au plantat copaci și flori, în curtea școlii și în spațiile publice din municipiu, au desfășurat mai multe activități de conștientizare a populației privind imprtanța protecției mediului și au colectat peste două tone de deșeuri reciclabile (maculatură, baterii, corpuri d eiluminat, deșeuri electrice,  PET-uri, doze de aluminiu).  

“Prin acțiunile desfășurate în cadrul proiectului “Eco – Școala” s-a urmărit creșterea gradului de conștientizare a elevilor, profesorilor, părinților și a celorlalți cetățeni cu care aceștia au venit în contact privind problemele de mediu, colaborarea cu administrația publică locală colectarea și valorificarea deșeurilor reciclabile, amenajarea spațiului verde din fața școlii”, ne-a declarat prof. Daniela Ilincăi, directorea școlii.

            La rândul ei, inspector Tatiana Vîntur, a spus că “nu este deloc ușor să primești această distincție, “Steagul verde”, iar dovada activităților pentru menținerea unui mediu curat, este numărul de steaguri verzi pe care le deține județul Suceava”. 

            Programul „Eco-Școala” a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994. Ȋn anul 2013 au participat 44.530 de școli din lume, din care circa 16.100 dețin Certificat de „Eco-Școală” și „Steagul Verde”. În România, Programul „Eco-Școala” a debutat în anul 1999 cu doar cinci școli-pilot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.